Ваксината на "Астра Зенека" стана третата в Европейския съюз, одобрена от Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) за използване срещу коронавирус.

Новината бе съобщена първо в профила на ЕМА в "Туитър", както и в последвало прессъобщение.

И в двете се посочва, че тя е подходяща за възраст над 18 години - с други думи, не се посочва горна граница от 65 години, каквато допускаше Германия, че ще се появи, след като регулаторът ѝ не я препоръча за хора над тази възраст. На пресбрифинг на агенцията експерти обясниха, че клиничните опити са показали, че тя предоставя "някаква" защита и на по-възрастните хора.

Резултатите от клинични изпитания във Великобритания, Бразилия и Южна Африка с общо 24 хил. участници сочат, че ваксината е безопасна и ефективна сред хора на възраст над 18 г. Уточнява се, че повечето участници са на възраст между 18 и 55 г. и данните за по-възрастните все още не са достатъчни, но "се очаква да има защита, имайки предвид, че в тази възрастова група се наблюдава имунен отговор".

Същевременно ЕМА отчита по-ниската ефективност на ваксината - около 60% според клиничните изпитания.


Друг тип ваксина

Това добавя векторната ваксина на британско-шведската компания и Оксфордския университет към двете РНК ваксини - тази на "Пфайзер" и "Бионтех" и другата на "Модерна" - които получиха разрешение за използване на пазара на ЕС в последния месец. Както и при другите ваксини, става дума за "условно одобрение" за европейския пазар - то е обвързано с предоставяне на още данни от компанията.

Ваксината на "Астра Зенека" подготвя тялото за защита от коронавируса. Тя се базира на аденовирус, модифициран с гена на спайк протеина (т.нар. шипчест протеин), използван от SARS-CoV-2, за да проникне в клетките. Аденовирусът не може да се възпроизвежда и да причинява болест, но когато бъде инжектирана, ваксината, основана на него, дава на клетките генетичния код на коронавируса, който ще бъде използван за производство на въпросния спайк протеин. Имунната система го разпознава като чуждо тяло и започва да изгражда имунитет чрез Т-клетки и антитела.

Окончателното решение е на Европейската комисия, но то се смята за формалност и в предишните два случая дойде часове след реакцията на ЕМА.

По-рано днес след дни на спорове между "Астра Зенека" и Европейския съюз заради обявено забавяне на доставките Брюксел публикува със съгласието на компанията договора, сключен за доставка на ваксини. Той сочи, че "Астра Зенека" би следвало да предоставя дози на държавите в ЕС и от заводите си във Великобритания.

Дневник