Компанията "Джонсън и Джонсън" (Johnson & Johnson) съобщи днес предварителни данни за средно 66% ефективност от тестовете на свой проект на ваксина срещу различни варианти на коронавируса. Това увеличава надеждата за излизане на още една ваксина на пазара при чувствително повече търсене спрямо предлагането. Освен това предимство на продукта на J&J е, че той се поставя с една доза и не изисква специално съхранение и транспорт като "свръхстудените" ваксини, които се поставят в момента в България.

Данните от глобалното тестване сред почти 44 хиляди доброволци показват разминаване в ефективността, което вероятно тепърва ще получи обяснение. В САЩ тя е 72%, в Латинска Америка - 66%, а в Южна Африка - 57%, като там се разпространява нов, особено заразен вариант.

Основната цел на компанията е с ваксината да предотврати средни и тежки форми на болестта, предизвикана от коронавируса. В съобщението се казва, че 85% е ефективността за спиране развиването на остри форми, т.е. значително намалява или предотвратява влизането в болници във всички райони на проведения тест.

Ето какво още е известно на този етап

- Максималната ефективност се постига срещу различни варианти 28 дни след имунизацията.

- Никой от ваксинираните в теста не е починал от COVID-19, но има 16 починали в контролната група, получавала плацебо.

- Ваксината е основана на вирус на обикновената настинка, действащ като носител на протеини на коронавируса до клетките в човешкото т яло, с което се предизвиква имунен отговор.

- Тестът е проведен в 8 държави, 44% от доброволците са от САЩ, 41% - от страни в Централна и Южна Америка, и 15% - от Южна Африка.

- Над една трета от доброволците са били на възраст над 60 години.

    Преди седмица Богдан Кирилов - директорът на Изпълнителна агенция по лекарствата, заяви, че през март или април се очаква четвърта ваксина срещу COVID-19 да получи разрешение за употреба в Европейския съюз, като става дума за препарата на "Янсен" (Janssen) - фармацевтичното поделение на Johnson & Johnson. По думите му тогава ще бъде възможно "масово ваксиниране на населението в Европа".


Pfizer/BioNTech и Moderna вдигнаха високо летвата с ефективност от около 95% при симптоматичните случаи на COVID-19, но техните ваксини използват различна технология и се поставят с две дози в разстояние на няколко седмици. Но техните изпитания бяха проведени предимно в САЩ, и то преди появата на поне три силно заразни варианта на коронавируса - британски, южноафрикански и бразилски.


J&J планира следващата седмица да внесе искане за регистриране на продукта в американската федерална агенция за лекарствата и храните. Производството е предвидено за няколко места в САЩ, Европа, Южна Африка и Индия, а общият обем за тази година е 1 милиард дози.

САЩ казват, че имат сделка с компанията за 100 милиона дози плюс възможност за още 200 милиона. Засега никой не посочва ориентировъчен график или поне с колко дози ще започне производството.

Какво става в Южна Африка

"Южноафриканският вариант все още е непознат в САЩ и очевидно бихме искали да видим по-висока ефективност, но ключовият момент не е цялостната ефективност, а тази срещу острите форми на заболяването, хоспитализациите и смъртните случаи", казва за "Ройтерс" проф. Уалид Джелад от Университета в Питсбърг.

Няколко проучвания показаха през януари, че този вариант се развива в райони с кампания за ваксиниране и намалява ефективността на вече прилагани ваксини. "Научаваме, че има различна ефективност в различни части на света", казва и Паул Щофелс, ръководител на научните разработки в Johnson & Johnson.

Тестът на компанията в Южна Африка е включвал 6 хиляди доброволци и ваксината на J&J е показала 89% ефективност в предотвратяване на тежки случаи. В тази група 95% от инфекциите са били с южноафриканския вариант, казва Щофелс.

"Впечатлен съм от факта, че продуктът защитава от остри форми на разболяване дори в Южна Африка, казва Гленда Грей, която е ръководила изследването там. Главен директор на Южноафриканския съвет за медицински изследвания, тя допълва, че досега това е най-добрият вариант на ваксина за страната за борба с променения коронавирус и предотвратяване на огромен брой хоспитализации и смъртни случаи.
 

Д-р Уилям Шафнър, професор по заразни болести в Медицинския център на университета "Вандербилт", коментира, че новината е много добра, и допълва, че "може да се наложи в бъдеще на хората да се поставя подсилваща (бустерна) доза, защото коронавирусът "поръчва музиката" и ние сме принудени да танцуваме според нея".

Д-р Джелад също казва, че всяка допълнителна и нова защита е добре дошла, особено щом става дума за една инжекция. "Не изглежда вероятно скоро да елиминираме напълно COVID-19, но ключът е да го направим малко неудобство, а не смъртоносна болест."

Дневник