Софийският градски съд отложи за 5 февруари делото за регистрация на партия "Българско лято", свързана с бизнесмена с 18 обвинения Васил Божков. Причината е, че представител на прокуратурата е нередовно призован, т.е. не е бил уведомен преди повече от 7 дни за датата на заседанието. Членове на партията внесоха документите за регистрацията на 13 януари.

Ако на 5 февруари съдът гледа делото, срокът за произнасяне е 14 дни. След това има 1 седмица, в която може решението да се обжалва.

Крайният срок за подаване на документите за регистрация на предстоящите парламентарни избори в ЦИК е 17 февруари. Така днешното отлагане на делото може да доведе до забавяне на решението на съда до 19 февруари, като по този начин партията няма да успее да се регистрира за парламентарните избори.

Макар че днес в залата присъстваше прокурор, той възразяваше процесът да започне, а съдът посочи, че ще бъдат изискани обяснения от деловодството защо прокуратурата не е била уведомена навреме.

"Всичко е изрядно и документи са налице. Ще направим всичко възможно да се регистрираме в ЦИК навреме", обясни пред журналисти председателят на "Българско лято" Борил Соколов. Той каза още, че очаква всякакви бъдещи пречки, но въпреки това изрази надежда, че такива няма да има.

Самият Васил Божков също коментира отлагането на делото. В профила си във "Фейсбук" той написа, че след това решение на съда "играта се промени".


Преди дни представители на "Българско лято" се срещнаха с Божков в Дубай, където той се укрива от година.

Дневник