Посолството на Руската федерация реагира с критики на участието преди ден на Джесика Ким, постоянен съветник по юридическите въпроси към посолството на САЩ в България, по време на виртуален разговор, организиран от Атлантическия клуб.

В една от много редките си публични изяви тя каза, че от българските лидери се изисква "продължително лечение, усилие и воля" за излекуване от корупцията. "Отчетността започва от лидерите на България, във всяка партия, на всяко равнище, които да подкрепят принципа, че никой не е над закона, включително самите те", заяви тя.

Днес руското посолство в София съобщава на страницата си във "Фейсбук", че е обърнало внимание на изказването "за неспособността и липсата на политическата воля на българските власти да се справят с корупцията в страната".

Изненадващо за дипломатическата практика трета държава заема позиция по отношение на двустранните отношения на България с друга страна, при това изказването на Джесика Ким няма официален характер.

"Коректността и уместността на острите бележки във връзка с чувствителни за българското общество въпроси, особено в навечерието на парламентарните избори, предизвиква големи съмнения", се казва в руското съобщение.

В изказването на Ким между другото се казва: "Стъпките за подкопаване на независимостта на съда отслабиха възможността на България да преследва корупцията по високите етажи." В коментар по доклада на Европейската комисия за върховенството на закона, Ким посочи първо проблема с отчетността на главния прокурор. Останалите са съставът и функцията на ВСС, липсата на независимост на съдебната система, ниско равнище на общество доверие в институциите за борба с корупцията, липса на независими медии, проблеми, свързани с взаимното ограничаване на властите.

Това руското посолство нарича "менторски изявления, както винаги без конкретни доказателства, де факто хвърлят сянка както върху политически дейци, така и на функционерите на правосъдната система на Република България".


След това в съобщението се казва:

    "Въпросът на корупцията във висшите ешелони на властта все още съществува дори в «най-демократичните» страни по света (няма да си спомняме, например, за някои сюжети от «украинското досие» на действащото ръководство на САЩ). Мирише на лицемерие, нали така?"


За познаващите контекста на подобни думи е ясно, че в случая посолството дирекно говори за президента Джо Байдън и сина му Хънтър, който беше член на управителния съвет на украинска газова компания.


В средата на декември екипът на баща му за поемане на властта разпространи съобщение на Хънтър Байдън, че е разследван от федерални прокурори за потенциални данъчни нарушения. "Приемам този въпрос много сериозно, но съм убеден, че професионалният и обективен преглед ще покаже, че съм се справил с тези неща законно и адекватно, включително с използването на професионални данъчни съветници", добави той.

Позицията на руското посолство е една от последните в мандата на посланик Анатолий Макаров, който се очаква през февруари да бъде сменен от Елеонора Митрофанова, чието назначение бе подписано от президента Владимир Путин на 15 януари.

Дневник