Италианският президент Серджо Матарела възложи работата по съставяне на ново правителство в ръцете на посредник след оставката на премиера Джузепе Конте, предадоха ДПА и Ройтерс.

Матарела се обърна към председателя на долната камара на парламента Роберто Фико и го натовари да посредничи между политичеsките сили от предишната управляваща коалиция, в опит тя да бъде съживена.

Държавният глава даде на Фико четири дни, за да постигне напредък, съобщи президентската канцелария. През последните дни самият Матарела също проведе разговори с отделните партии.

Неуспех за съставяне на нов кабинет може да доведе до предсрочни избори и потенциално парализираща политическа криза, в момент, когато Италия е изправена пред пандемия от коронавирус и рецесия.

Матарела се стреми да бъде съставено провителство, което да остане на власт до края на парламентарния мандат през 2023 г. Това обаче е трудно постижимо в Италия, където нестабилните правителства са обичайни.

46-годишният Фико е от популисткото "Движение "Пет звезди" и от 2018 г. е председател на по-голямата парламентарна камара.

Името на този ляв политик наскоро беше споменато като възможен нов премиер, ако Конте не събере подкрепа, за да застане отново начело на кабинет.

Конте връчи оставката си във вторник, след като малка, но съществена за управлението партия от коалицията оттегли подкрепата си.

Останалите коалиционни партньори на Конте дадоха сигнал, че продължават да го подкрепят, което му дава шансове отново да оглави кабинета, ако намери допълнителна подкрепа, за да разполага с мнозинство.

Коалицията на Конте се разпадна на 13 януари с оттеглянето на партията на бившия премиер Матео Ренци "Италия вива", заради спор как да се използва финансовата помощ от ЕС за възстановяване от пандемията.


Дир.бг