Над 10 млн. лева ще задели държавата за свлачища и срутища. Това се разбра от изказване на премиера Бойко Борисов на живо в профила му във "Фейсбук". Той посети района край село Елисейна, където вчера в ранните часове на деня се свлякоха над 2000 кубически метра скална маса с тегло повече от 4000 тона.

Традиционно за уикенда Борисов тръгна на обиколка в страната, като компания му правиха министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова и заместникът ѝ Николай Нанков, както и министърът на околната среда и водите Емил Димитров. Този път министър-председателят се насочи към Северозападна България, за да провери как върви разчистването на срутището и строежа на скоростния път между Видин и Ботевград.

Борисов изрази надежда, че до сряда пътят в Искърското дефиле ще бъде разчистен, след което предстои да му се направи ремонт и да се поставят стоманени мрежи, които да спират падането на по-големи късове скална маса. За всичко това, както и за още ремонти на срутища държавата ще задели допълнителни 10 млн. лева.

"Има подобно огромно свлачище над Благоевград. За него ще са ни нужни към 4-5 млн. лева. Още 5-6 такива належащи срутища има в страната и ще трябва да им се обърне по-специално внимание", каза той.

Петя Аврамова добави, че в понеделник ще се оценяват щетите. Тя уточни, че ще бъде направено обрушване на скалите в периметър от 200 метра в района на срутището в Искърското дефиле.

Дневник