Без пешеходци в центъра на Москва, затворени метростанции и някои магазини, забрана за продажба на алкохол. Това не е нито подготовка за празник или парад, нито мярка срещу терористична заплаха. С тези действия се готвят руските власти за днешната нова демонстрация - неразрешена - в подкрепа на най-известния критик на Кремъл Алексей Навални.

Акцията е втората, откакто той бе задържан при кацането си в Москва от Берлин на 17 януари, пет месеца след като бе транспортиран в изкуствена кома до клиника "Шарите" в германската столица, а там бе потвърдено отравянето му с нервнопаралитично вещество от групата "Новичок" (самият той обвинява за станалото руския президент Владимир Путин).

Поддръжниците му поставят под въпрос аргументите на властта - че той е нарушил издадена през 2014 г. условна присъда от три години и половина и затова тя трябва да се замени с реална. В сряда Московският областен съд отказа да пусне Навални от следствения изолатор "Матросская тишина" - той е задържан за 30 дни и ще остане там поне до 15 февруари. Другата седмица ще има изслушване за искането присъдата му да се замени с реална.

В десетки градове

Очаква се обаче преди това хиляди да излязат по улиците не само на Москва. На предния протест на 23 декември се включиха десетки градове (а според щаба му - далеч над 100). За тази неделя са насрочени демонстрации в общо 53 града, но се увеличиха до 60 - обявеният час е 12 местно време (т.е. на места в Далечния изток митингите би трябвало да са приключили към часа на тази публикация).

Миналата събота бяха задържани почти 4000 души (според обновените данни на правозащитната организация "ОВД-Инфо"). Десетки хиляди бяха общо участниците само в Москва, макар за точния брой да има спорове.

И за днес властите предупредиха, че се очакват "провокации" към правоохранителните органи.

Отговорът на властта

Кремъл обърна внимание, че на улицата излизат непълнолетни (които са само част от протестиралите) и опита да сравни участниците с терористи, защото се крият зад жени и деца, като ги насърчаат да участват. Късно в петък комуникационният регулатор "Роскомнадзор" изпрати писма на "Тик Ток", "Фейсбук", "Телеграм" и "Вконтекте" заради това, че не трият призивите за неразрешени акции и предупреди, че ще ги глоби.

В последните дни властите задържат или провеждат обиски в домовете на приближени на Навални. Под домашен арест до 23 март, по обвинение, че са нарушили санитарните норми на митинга в Москва, са, юристът на Фонда за борба с корупцията (ФБК) на Навални Любов Собол, братът на Навални Олег, координаторът на московския му щаб Олег Степанов, ръководителят на Съюза на лекарите и доктор на опозиционера Анастасия Василева, и Мария Альохина от "Пуси райът". Властите твърдят, че заразени с коронавирус са участвали в митингите.

Издирва се и координаторът на щабовете на Навални Леонид Волков по обвинение, че е склонил непълнолетни да участват в протестите (предполага се, че той в момента е в Германия), задържани са и регионални координатори или членове на щабове в няколко града. Вчера за призиви за "участие или призиви" за митинг бе задържан и главният редактор на онлайн изданието "Медиазона" Сергей Смирнов - това обвинение цитира самото издание и твърди, че сутринта е обискиран и домът на майка му. "Медиазона" е сайт, създаден от участници в "Пуси райът" (след тях Альохина) с издател Пьотр Верзилов - критик на властта, хоспитализиран (подобно на навални) в клиника "Шарите" през 2018 г. По оценка на лекарите там той е бил отровен.

"Дворецът на Путин" като "апарт-хотел"

Първият протест се състоя няколко дни след публикуването на филм на ФБК за дворец в Геленджик, на брега на Черно море, наричан от Навални "двореца на Путин". Филмът вече има над 103 млн. прегледа само в канала на опозиционера (но по информация от ФБК, постъпила в руската служба на Би Би Си уникалните посещения са някоко десетки хиляди). Огромният дворец, твърдят от ФБК, е строен именно за президента, макар формално той да не е собственик. Путин отрича, а Кремъл не пожела тази седмица да обяви кои предприемачи стоят зад проекта, макар известен бизнесмен по-късно да се обяви за собственик.

Филмът се появи след задържането на Навални и оттогава в руското онлайн пространство, а и в редица медии, се появяват въпроси към властта. Обектът се охранява от контраразузнаването, което твърди, че това е нужно заради дейност на чужди служби в района. В петък телевизия "Россия 1" показа "двореца", но го нарече "недостроен апарт-хотел". Всъщност това потвърждава информация от разследването на ФБК, където се посочва, че появата на плесен и грешки при проектирането станали причина в готовия дворец да започне наново мащабна ремонтна дейност.


Видео от сградата публикува и изданието Mash след посещение на собственика и главен редактор Максим Иксанов (според разследващия The Insider - близък до администрацията на президента) с призив да се обяви собственикът. Вчера, също за Mash, бизнесменът Аркадий Ротенберг, считан за близък до Путин (и някогашен негов спаринг партньор за тренировките по джудо), се обяви за собственик на обекта и също го нарече апарт-хотел, който ще бъде отворен след две-три години. "Там няма нищо незаконно," каза Ротенберг.

Друга публикация от петък - на базираното в Рига издание "Медуза" - сочи, че комплексът край Геленджик, освен от няколкото етажа над земята, се състои от още 16 под нея. Ремонтните дейности се ръководят от Федералната служба за охрана, а Путин рядко посещава мястото, сочи разследването, основано и на разговори с участвали в изграждането на "двореца".

Дневник