Броят на задържаните по време на днешните протести в десетки руски градове в подкрепа на най-известния критик на Кремъл Алексей Навални надхвърли 4000 души.

Това сочат данните на платформата "ОВД-Инфо", която събира подобна информация. Най-много са задържаните в Москва - над 1200 души според същите данни, в Санкт Петербург близо 900, трицифрени са числата и в Красноярск, Владивосток, Нижни Новгород и Новосибирск. По-рано полицията в руската столица заяви, че демонстрантите са общо около 2000 души; оценки на "Ройтерс" говорят за няколко хиляди участници - вероятно по-малобройни от миналата събота.

Задържани има и в близо 80 други града. Щабът на Навални твърди, че акции е имало в два пъти повече населени места, но данните, които идваха на живо от руски издания, сочат, че част от тях са били малобройни.

При засилено полицейско присъствие и необичайно строги мерки за сигурност в центъра на Москва се стигна до напрежение със силите на реда, има данни за множество задържани журналисти - най-малко 80 според "ОВД-Инфо" (част от тях са освободени). Някои медии съобщиха за използване на сълзотворен газ, но полицията отрича.

Всичко това предизвика реакция от страна на българския външен министър Екатерина Захариева. "Осъждаме за пореден път насилственото задържане на мирно протестиращи привърженици на Алексей Навални. Използването на непропорционална сила противоречи на поетите от Руската федерация ангажименти за зачитане на човешките права", написа тя в "Туитър".

Подобни митинги имаше и на 23 януари, след като Навални бе осъден на 30 дни в ареста. Силите на реда го задържаха при кацането му в Москва на 17 януари, след като заради отравяне с нервнопаралитично вещество от групата "Новичок" (според данни на лаборатории в Германия, Франция и Швеция) той прекара пет месеца в Берлин. Във вторник ще се гледа искането на Федералната служба за изпълнение на наказанията условна присъда от три години и половина, наложена му през 2014 г., да бъде заменена с реална. Навални обвинява руския президент Владимир Путин за отравянето. Кремъл отрича и дори поставя под въпрос оценката на трите лаборатории, зад която застана Западът.

Днес демонстрантите в Москва се събраха при няколко метростанции, за да се придвижат към следствения изолатор "Матросская тишина", където се намира Навални (първата идея беше да се съберат пред централата на контраразузнавателната служба ФСБ). Полицията обаче ги разгони от района. Сред задържаните е и съпругата на Алексей Навални, Юлия Навална. "Ако си мълчим, утре могат да дойдат за когото и да било от нас", написа тя в "Инстаграм", преди да се включи в протеста. Под домашен арест са приближени на Навални, сред тях - и брат му Олег.

"Поискахме освобождаването на Алексей Навални. Уверени сме, че той ни чу", при приближаването до изолатора, съобщи щабът му.

За руската полиция митингите са неразрешени. Вече е обявен нов протест на 2 февруари - деня на изслушването за замяна на условната присъда.

Дневник