Въоръжените сили на Мианма обявиха днес извънредно положение и заявиха, че са извършили арести на висши правителствени фигури в отговор на измамите на общите избори, състояли се миналата година, предаде Ройтерс.

Някогашният символ на демокрацията в страната - Аун Сан Су Чжи, и президентът на страната Вин Мин бяха задържани.

Във видеообръщение, излъчено от тяхна телевизия, военните съобщиха, че властта е предадена на главнокомандващия въоръжените сили генерал Мин Аун Хлайн.

Телевизията също така обяви, че въоръжените сили поемат контрол над страната за една година, предаде Асошиейтед прес.

Говорител на телевизионния канал "Миявади" цитира параграф от съставената от военните конституция, който позволява на армията да поема контрол по време на национално извънредно положение. Говорителят каза, че причина военните да предприемат тези действия отчасти е това, че правителството не е реагирало на твърденията им за масови изборни измами на вота през ноември и че не е отложило изборите заради кризата с коронавируса.

Армията е завзела тази сутрин кметството в Янгон. Пет камиона с военнослужещи са били разположени в района на кметството, а войници са връщали хората на входа според журналист от АФП.

Съобщенията бяха направени след дни на безпокойство от заплахата за военен преврат (отречена от военните), в деня, когато новият парламент трябваше да започне работа.

Арестуваха политически лидери

Водачът на управляващата партия в Мианма "Национална лига за демокрация" и фактически премиер Аун Сан Су Чжи, президентът Вин Мин и други ръководители са били "отведени" рано сутринта, каза говорител на партията.

Арестуването на висши политически ръководители и прекъсването на комуникациите бяха първите признаци, че са задействани планове за завземане на властта. Телефонните връзки с Найпидо и интернет достъпът там бяха прекъснати. Няма връзка и с партията на Аун Сан Су Чжи.

Според новинарския интернет сайт "Иравади" освен Аун Сан Су Чжи и президентът Вин Мин, са арестувани също членове на Централния изпълнителен комитет на партията, депутати и членове на регионалните власти.

Седемдесет и пет годишната Аун Сан Су Чжи е най-влиятелният политик в страната си и стана неин ръководител, след като десетилетия наред води ненасилствена борба срещу военния режим.

Арестите бяха извършени часове преди началото на първата сесия на новия парламент, избран при вота през ноември миналата година.

Ескалацията на напрежението

Това става след дни на ескалиращо напрежение между цивилното правителство и влиятелните военни, породило опасения от преврат след изборите през ноември миналата година, на които "Национална лига за демокрация" спечели съкрушителна победа. Армията от седмици твърди, че изборите са били белязани от нередности и измами.

Призовавам хората да не реагират необмислено и да действат съгласно закона, каза Мьо Нюнт, допълвайки, че очаква и самият той да бъде задържан.

Първи световни реакции

Австралия призова армията в Мианма да освободи Аун Сан Су Чжи и другите задържани политически лидери, обвинявайки военните, че "за пореден път се опитват да поставят под свой контрол" страната, предаде Франс прес.

"Приканваме армията да спазва върховенството на закона, да реши разногласията чрез правни механизми и да освободи незабавно всички политически ръководители, представляващи гражданското общество, и оставалите незаконно задържани хора", заяви външният министър Марис Пейн.

Вашингтон също настоя военните да освободят арестуваните политически ръководители и заплаши да реагира, в случай че това не стане.

"Съединените щати са против всеки опит за промяна на резултатите от състоялите се неотдавна избори или за възпрепятстване на демократичния преход в Мианма, и ще предприемат действия срещу отговорните, ако тези мерки (арестите) не бъдат отменени", посочи в изявление говорителят на Белия дом Джен Саки.

Призоваваме армията да се придържа към демократичните норми, да спазва върховенството на закона и да освободи арестуваните днес хора, допълни тя.


Дир.бг