29-годишна жена от Шумен и 33-годишен естонец са задържани за наркотици след операция на служители от ГДНП, СДВР и Областните дирекции на МВР в Шумен и Русе. Действията са проведени на 28 януари, съобщиха от пресцентъра на полицията.

Първоначално, от служители на ОДМВР-Шумен, е задържана 29-годишната на територията на областния град. Тя е известна на органите на реда с регистрации за обсебване и за наркотици. При извършени действия по разследване у нея са намерени и иззети 32 г наркотични вещества (т. нар. дизайнерска дрога).

Малко по-късно от служители на ГДНП, СДВР и ОДМВР-Русе на територията на столицата е задържан 33-годишен естонски гражданин, предоставил наркотиците на 29-годишната. Мъжът е пребивавал у нас без адресна регистрация и е притежавал литовски паспорт. Той е известен на органите на МВР за разпространение на наркотични вещества. В хода на разследването е установено, че той е съпричастен към досъдебно производство, образувано в ОДМВР-Русе, под надзора на Окръжната прокуратура в дунавския град за разпространение на наркотични вещества в Русе и региона.

При проведени действия по разследването в жилище в София, обитавано от 33-годишния мъж, са намерени и иззети 1, 230 кг високорисково наркотично вещество (дизайнерска дрога), голяма парична сума, около 10 000 лв. в различни валути, 2 електронни везни и други вещи, имащи отношение към престъпната дейност на мъжа.

След санкция от прокурор в ОП-Шумен 29-годишната е привлечена в качеството на обвиняема. 33-годишният със санкция на прокурор от ОП-Русе е привлечен като обвиняем и му е наложена мярка за неотклонение „задържане под стража“ за срок до 72 часа, която е потвърдена за постоянна от Окръжния съд в Русе.

Работата по случая продължава под надзора на съответните прокуратури.

ШУМ.БГ