Премиер и президентски съвет трябва да управляват Либия до изборите, насрочени за декември с надеждата да се състоят въпреки продължаващото (макар и позатихнало заради примирие) противопоставяне между признатото от ООН правителство и Либийската национална армия.

Либийският диалог в Женева тази седмица е шанс да се направи нов опит за единство със създаване на преходно правителство. Двайсет и един кандидат-премиери и 24 кандидати за президентския съвет са номинирани (в списъка за пръв път има и жени), но и Триполи (където е Правителството на националното съгласие), и подкрепяната от парламента в Тобрук ЛНА трябва да постигнат консенсус.

Признат от ООН бе и премиерът на Правителството на националното съгласие Файез ас Сарадж. По негово време ПНС на запад и ЛНА на изток правиха опити и за диалог, но плановете за общи избори на двете страни претърпяха провал, а и започна офанзива на ЛНА към столицата под командването на Халифа Хафтар с подкрепата на Египет, Обединените арабски емирства и Русия.

Турската помощ за ПНС обърна хода на конфликта през пролетта и лятото. От октомври насетне чуждите сили на терен имаха 90 дни да се изтеглят съвместно споразумение за прекратяване на огъня, но то изтече в края на миналия месец.

Какво ще направят външните сили

Тези процеси ще бележат избора на премиер, но диалогът ще се наблюдава внимателно и заради възвърналия се интерес на САЩ към африканската държава. По времето на президента Доналд Тръмп заявките на администрацията бяха двусмислени и САЩ страняха от ангажимент (освен че временен представител на ООН в Либия стана американката Стефани Уилямс), но още в първите дни от мандата на Джо Байдън Вашингтон предупреди всички чужди сили, че трябва веднага да се изтеглят.

"Гардиън" коментира слухове, че вотът сред 70-те представители, избрани както от ООН, така и от двете враждуващи страни, ще бъде "купен".

Един от кандидатите, технократ, е интервюиран с думите, че такива твърдения са отправяни и преди, последвани от обещание на ООН да провери случая, но без резултат. Според него който и да иска да е премиер в близките месеци, трябва да няма амбиции за изборите през декември. Това може да се каже само за част от кандидатите.

Президентският съвет, създаден през 2016 г. и формално имащ надзорни функции над ПНС, също така ще трябва да упражнява надзор на подготовката на референдум за нова конституция на Либия.

Дали основни външни играчи като Либия, Обединените арабски емирства, Русия и Египет ще приемат резултата, предстои да се види. Европа и САЩ обаче настояват резултатът да бъде уважен.

Дневник