Косово и Израел официално установиха дипломатически отношения, предаде "Ройтерс". Израелският външен министър Габи Ашкенази обясни, че е получил и официално искане от Косово посолството му да е не в Тел Авив, където са повечето дипломатически мисии, а в Ерусалим.

Съобщението дойде месеци след споразумение в Белия дом, където лидерите на Сърбия и Косово се ангажираха с редица външнополитически приоритети на администрацията на президента Доналд Тръмп като част от стратегия за нормализация между тях, прилагана от Вашингтон.

За Израел, който дълго не признаваше Косово и който поддържа добри връзки със Сърбия, преминава през нормализация на отношенията си основно с арабски, но и с други предимно мюсюлмански, страни в последните месеци.

Защо е важно къде е посолството

Посолство в Ерусалим се съгласи да отвори и Сърбия, макар президентът Александър Вучич да допускаше възможност да се откаже от идеята, ако Израел признае Косово. В Белград обаче израелският посланик даде да се разбере, че страната му няма да размисли.

Само две държави официално са преместили посолствата си в Ерусалим - едната бе САЩ, през декември 2017 г., а другата Гватемала. Няколко други страни допускат, че може да го направят.

Статутът на Ерусалим е една от най-спорните теми в израелско-палестинския диалог. Палестинците искат столицата да е в завзетият от 1967 г. Източен Ерусалим, Израел възприема града като "неделим".

Дневник