Отменя се забраната за провеждане на репетиции и изяви на фолклорни и други самодейни формации на територията на област Шумен. Това бе точка 3 от решенията на Областния кризисен щаб, които бяха взети в петък (29 януари).

Днес щабът е провел неприсъствено заседание и е взел решение за отмяна на точката, съобщиха от пресцентъра на областна администрация. Точка 2 от решенията обаче за момента остава. В училищата в област Шумен репетициите са разрешени само за учащите в съответното учебно заведение. Преустановени обаче са всички дейности на външни лица (танцови, спортни, театрални и др. състави), използващи материалната база на съответното училище. Танцовите репетиции са разрешени само в читалища и други зали, извън учебните заведения.

От пресцентъра на областна администрация допълниха, че се препоръчва кметовете на населени места по общини да обсъдят с ръководствата на народните читалища възможността за преустановяване провеждането на репетиции и изяви на самодейни формации с членове в рискова възраст, както и да информират ръководствата на читалищата за изискванията за провеждане на читалищна дейност, съгласно Заповед РД-01-52 от 26.01.2021 г. на министъра на здравеопазването.

ШУМ.БГ