Опозиционният лидер Алексей Навални нарече днес процеса срещу него опит на властта да сплаши милиони руснаци, предадоха световните агенции.

Московският градски съд днес гледа дело срещу 44-годишния критик на Кремъл, в което Федералната служба за изпълнение на наказанията иска негова тригодишна условна присъда отпреди седем години да бъде трансформирана в ефективна.

Говорейки от клетка от армирано стъкло в съдебната зала, Навални обясни своето задържане под стража със “страха и омразата” на руския президент Владимир Путин и заяви, че сегашният държавен глава ще остане в историята като “отровител”.

    "Аз дълбоко го обидих, като просто оцелях в опита за отравяне, който той разпореди", каза Навални, който беше спасен в Германия от отравяне с нервнопаралитичния агент новичок по време на пътуване в Сибир през миналия август.

    "Целта на това заседание е да сплаши голям брой хора", добави той, цитиран от АП. "Не можете да затворите милиони. Не можете да пратите в затвора цялата страна”.

Федералната служба за изпълнение на наказанията твърди, че Навални многократно е нарушавал изискването през изпитателния срок да се явява за регистрация пред властите. Според тях той многократно е бил в нарушение през първата половина на миналата година както - и докато се е лекувал в Германия. Заради лечението си той е бил освободен от задължението за регистрация от края на август до края на октомври, твърди службата.

Навални се върна от Германия в Русия на 17 януари и беше веднага арестуван. Като мярка за неотклонение е задържан под стража до 15 февруари. След ареста му десетки хиляди негови привърженици в цяла Русия протестират с искането той да бъде освободен. Днес полицията задържа над 300 души пред съдебната зала, където имаше масивно присъствие на сили за борба с масови безредици и на специалните части ОМОН. В залата присъстваха близо 20 дипломати от страни на ЕС и от САЩ.

Навални подчерта, че Европейският съд за правата на човека е определил присъдата му от 2014 г. като противозаконна и че Русия му е изплатила компенсация съгласно това решение.

Той и адвокатите му заявиха, че не е можел да се регистрира пред руските власти лично, докато се е лекувал от отравяне в Германия. Навални настоя също, че дължимите му процесуални права са били грубо нарушени и описа задържането си като пародия на правосъдие.

    “Върнах се в Москва, след като завърших курса на лечение”, каза той. “Какво друго бих могъл да направя?”


Клуб Z