Ракът на гърдата изпревари този на белия дроб като най-честата форма на заболяването, съобщи Световната здравна организация във вторник.

"За първи път ракът на гърдата е най-често срещаният рак в световен мащаб", заяви Андре Илбауи, специалист по рака в СЗО, на брифинг на ООН преди Световния ден за борба с рака в четвъртък.

Ракът на белия дроб е най-често срещаният тип през последните две десетилетия, но сега е на второ място пред този на дебелото черво, който е третият по разпространение, каза Илбави.

Около 2.3 млн. нови случая на рак на гърдата, което представлява 11.7% от всички случаи, са регистрирани миналата година, се казва в изявление на СЗО. "Сред жените ракът на гърдата е най-често диагностицираният рак и водещата причина за смъртност от тази болест в света", се казва в него.

Илбауи отбеляза, че затлъстяването при жените е често срещан рисков фактор и също води до общия брой на раковите заболявания.

Тъй като глобалното население нараства и продължителността на живота се увеличава, ракът се очаква да става все по-често срещан, като през 2040 г. стигне до около 30 милиона нови случая годишно от 19.3 милиона през 2020 г., каза Илбауи.

Ооколо една трета от смъртните случаи от рак се дължат на употребата на тютюн, висок индекс на телесна маса, нисък прием на плодове и зеленчуци, липса на физическа активност и употреба на алкохол.

Дневник