Капитан Том Кук се превърна в световна знаменитост и национална икона, символ на британския дух, след като успя да събере 33 млн. паунда, които дари на Националната здравна служба. Той обикаляше градината си с упорство, въпреки преклонната си възраст и така активира мощна мълна от подкрепа и благотворителност.

Ветеранът беше приет в неделя в болница "Бедфорд" заради затруднения с дишането, уточнява Би Би Си.

В съобщението за тежката си загуба дъщерите му Хана Инграм-Мур и Луси Тейксера отбелязоха, че последната година от живота на баща им е била забележителна.

Том Мур беше диагностициран с коронавирусна инфекция миналата седмица. Семейството му обясни, че заради лекарства, които е приемал за пневмонията, не е било възможно да бъде ваксиниран.

Военният ветеран спечели сърцата на британците (а и не само) след като изпълни предизвикателството, което си беше поставил, за да събере пари за британското здравеопазване - да направи 100 обиколки на градината си.

Той получи рицарско звание от кралицата през юли м. г. на специална церемония в замъка "Уиндзор".

Говорителка на Бъкингамския дворец каза по повод смъртта на Кук: "Нейно Величество се зарадва на срещата с капитан сър Том и семейството му в Уиндзор миналата година. Нейните мисли, както и тези на кралското семейство, са с близките на капитана. Тя е признателна за вдъхновението, което той донесе на нацията и на други народи по света".

Паметта на ветерана беше почетена и от британския премиер Борис Джонсън.

"Капитан Том Мур беше герой в най-истинския смисъл на света. В мрачните дни на Втората световна война той се е борил за свобода, а по време на най-тежката следвоенна криза в нашата страна той повдигаше духа ни и се превърна в олицетворение на триумфа на човешкия дух", написа Джонсън.

В памет на капитан Мур националният флаг над "Даунинг стрийт"10 беше смъкнат наполовина.

Том Мур влиза в британската армия в самото начало на войната, като служи в Индия и Мианма. Първоначално през първата вълна на пандемията той си постави за цел да събере 1000 британски лири, които да отидат в помощ на Националната здравна служба като измине 25 метра в градината си. Но накрая стигна до рекордните 32 794 702 лири, дошли от над 1,5 млн. дарители. На 100-тния си рожден ден получи почетно звание на полковник.

Когато миналата година записа заедно с Майкъл Бол песента "You'll Never Walk Alone" ветеранът се превърна в най-стария човек, който е стигал до №1 в музикалните класации във Великобритания. 

"Чудесен живот, така добре изживян. Герой и борец до самия си край", написа в туитър певецът по повод смъртта на капитана. 

Клуб Z