Амстердам реши окончателно - прозорците на публичните домове в квартала на Червените фенери ще изгаснат завинаги и ще бъде създаден "еротичен център" далеч от центъра на града.

Предложението на кмета на града Фемке Халсема за затваряне на значителен брой бордеи в тесните улички около доковете беше подкрепено от широка група политически партии, а сексуалните работници от квартала на Червените фенери De Wallen ще бъдат поканени да се преместят в специално построен център на друго място в Амстердам, чието местоположение тепърва ще бъде определено.

CDA и ChristenUnie отдавна лобираха за затварянето на публичните домове, а сега те бяха подкрепени от VVD - партията на холандския премиер Марк Руте, както и от Лейбъристката партия и Зелените.

"Става въпрос за нулиране на Амстердам като град за посетители. Туристите са добре дошли да се насладят на красотата и свободата на града, но не на всяка цена", каза Денис Буткан от холандската лейбъристка партия. Диедерик Буумсма от CDA допълва: "Трябва да се намесим твърдо".

Халсема твърди, че прозорците на публичните домове трябва да бъдат затворени, тъй като жените, работещи в района, са се превърнали в туристическа атракция, привличайки неприлични погледи и малтретиране. Когато идеята беше предложена за първи път, новосформираната лобистка група, наречена Red Light United, заяви, че 90% от 170-те анкетирани жени секс работници искат да работят в центъра на града, из тесните улички и край улиците на Singel и De Wallen.

Един от членовете на групата, под псевдонима Фокси, каза по това време пред вестник Het Parool: "Преместването на тези работни места не е опция, защото тогава клиентите няма да знаят къде да намерят секс работниците. Ще организира ли Халсема и автобусни линия за тях до Westelijk Havengebied (квартал на север от центъра на града)?"

Мнозинството от съветниците обаче се съгласиха, че преместването е необходимо, за да се промени видът на туристите, привлечени в Амстердам.

Второто предложение за забрана на туристите да купуват канабис от градските кафенета се бори да спечели подкрепа поради опасенията, че търговията ще се прехвърли в ръцете на престъпни групи по улиците.

Партиите в управляващата коалиция в града - либералната партия D66, Зелените, лейбъристите и социалистическата партия - изразиха сериозни съмнения относно плановете на кмета, според Het Parool.

"Страхувам се от нарастване на нездравословната употреба на наркотици сред посетителите и въздействието на уличната търговия върху нашите млади хора", каза Александър Хамелбург от D66.

Днес.бг