На децата в Китай ще бъде забранено да използват телефоните си в училище, постанови Министерството на образованието, цитирано от Би Би Си.

Учениците няма да имат право да носят мобилни телефони в училище без писмено съгласие на родителите. Властите казват, че искат да защитят зрението на младите хора, да подобрят концентрацията им и да предотвратят пристрастяването към интернет.

Според един от вестниците в страната, China Daily, между родителите се води разгорещен спор дали решението е практично. По-голямата част от децата и тийнейджърите в Китай имат достъп до интернет чрез собствени смартфони - 74% от хората под 18-годишна възраст, според свързания с правителството информационен център за интернет мрежа в Китай.

Но властите са загрижени за това как използването на интернет влияе върху здравето на младежта в страната.

Нивата на късогледство сред децата в Китай нарастват и през 2018 г. властите обявиха планове за регулиране на игралната индустрия, която беше частично обвинена за проблема. Те също така имат опасения, че пристрастяването към игрите уврежда психичното здраве.

На следващата година беше наложено ограничение за лица под 18 години - до 90 минути игра през делничните дни и три часа през уикендите и празниците.

Много училища в Китай вече ограничават използването на мобилни телефони. В някои екстремни случаи телефоните са били разбивани пред ученици, които са нарушили правилата.

 Дневник