Бившият ръководител на Европейската централна банка Марио Драги ще е новият кандидат-премиер на Италия, след като прие мандата, връчен му от президента Серджо Матарела за съставяне на правителство, пишат италиански медии.

С решението на Драги и Матарела Италия получи нова възможност за изход от политическата безизходица, след като Джузепе Конте подаде оставка като премиер заради решението на друг бивш министър-председател, Матео Ренци, да изтегли малката си партия от мнозинството.

Това би било трето правителство на Италия от изборите през 2018??? година насам. Драги определи "победата на пандемията, завършването на ваксинационната кампания, отговори на проблемите на гражданите и справяне с предизвикателствата, които очакват (Италия)" като приоритети.

Драги, който четири години (от 2001 г.) бе в "Голдман Сакс", а след това гуверньор на италианската централна банка и впоследствие шеф на ЕЦБ (2011-2019 г.), се ползва с уважение заради усилията си да запази стабилността на еврозоната в кризата от миналото десетилетие. Изпитание ще е обаде технократското правителство, което иска да състави, да бъде одобрено и от двете камари в парламента, където освен демократите и партията на бившия премиер Силвио Берлускони трябва да убеди или "Лига" на Матео Салвини, или "Пет звезди", които подкрепяха Конте.

След като подаде оставка, Конте се надяваше да успее да договори ново правителство, но разговорите се провалиха, а президентът Матарела реши, че не е време за избори. Самият Ренци, който разпали кризата с малката си партия "Италия вива", вероятно ще подкрепи Драги, с когото е в добри отношения.

Последното технократско правителство на Италия бе през 2011 г., когато Марио Монти получи мандат да извади страната от дълговата криза и да прокара болезнени икономически мерки.

Пред Драги, ако успее да сформира правителство, ще има сериозна задача, свързана с управление на средства - 209 млрд. евро, предвидени за страната му в спасителните фондове.

Дневник