Опозицията започва процедура за импийчмънт срещу президента Володимир Зеленски след закриването на три телевизионни канали, а партията "Опозиционна платформа - за живот" определи ставащото като "фашизъм".

Новината бе съобщена от парламентарната трибуна от съпредседателя на партията Вадим Рабинович, пише РБК.

Опозицията обвини Зеленски, че заради него "за пръв път в историята на независима Украйна" са изключени три водещи канала. С този ход президентът зачерква европейското бъдеще на страната, тъй като "фашизмът не е бъдещето и не е европейският избор".

Кои телевизии се закриват

Зеленски санкционира няколко опозиционни новинарски канала и медийни компании, които според правителството му са финансирани от Москва и проруски политик. В указа на президента се говори за "специални икономически и други ограничителни мерки" за депутата от формацията "Опозиционен блок" Тарас Козак и на осем медийни и телевизионни компании. Козак e собственик на засегнатите от санкциите телевизионни канали "112 Украйна", "Нюз уан" и ZIK, които бяха спрени днес, пише БТА.

"Тези медии се превърнаха в един от инструментите на войната срещу Украйна, затова са спрени, за да се защити националната сигурност", заяви говорителят на Зеленски Юлия Мендел. По думите ѝ Украйна разполага с доказателства, че тези канали са получавали финансиране от Русия. Според украински медии тези телевизионни канали са свързани с видния опозиционен политик Виктор Медведчук, смятан за съюзник на руския президент Владимир Путин и негов кум.

Реакции

 

Козак и Медведчук осъдиха решението като незаконно. Санкциите, наложени на Козак, са за пет години и ограничават възможността му да използва и да се разпорежда с имущество и да изтегля капитал от Украйна. Те също така включват отмяна на разрешителните му за телевизионните канали. На санкционираните медийни организации и телевизионни канали се забранява да излъчват и се блокират техните активи.

Медведчук нарече решението незаконно, тъй като санкции може да се налагат на чужди държави и юридически лица от държавния глава. Той обясни действията на Зеленски със спадащия му рейтинг, който обаче се дължи не на тези телевизии, а на неспособност да се справи с коронавирусната криза и икономическите ѝ ефекти. Според рейтинг на Киевския международен институт за социология партията на Зеленски "Слуга на народа" отстъпва (13.5%) пред "Опозиционна партия - за живота", която има 14.9 на сто.

Предприетият от Украйна ход беше разкритикуван от Русия. Видният руски сенатор Алексей Пушков каза, че "със спирането на опозиционни телевизионни канали Зеленски е признал неспособността си да устои на политическата конкуренция".

Дневник