За пръв път България има актриса, номинирана за престижните американски награди "Златен глобус" - Мария Бакалова. 24-годишната жена играе дъщерята на Борат Сагдиев във втория филм на Саша Барън Коен за казахстанския журналист - Borat Subsequent Moviefilm: Delivery of Prodigious Bribe to American Regime for Make Benefit Once Glorious Nation of Kazakhstan.

Бакалова е номинирана за главна женска роля в мюзикъл/комедия и ще се конкурира с Кейт Хъдсън (Music), Мишел Пфайфър (French Exit), Розамунд Пайк (I Care A Lot) и Ана Тейлър-Джой (Emma).

Вторият "Борат" е номиниран също така в категорията "Най-добър филм мюзикъл/комедия", а Саша Барън Коен - за най-добър актьор в същия жанр.

Конкурентите на филма са Hamilton, Music, Palm Springs и The Prom. Барън Коен ще се бори за статуетката с Джеймс Кордън за ролята му в The Prom, Лин-Мануел Миранда от Hamilton, Дев Пател ot The Personal History of David Copperfield и Анди Самберг от Palm Springs.

Стрийминг платформата "Нетфликс" поведе убедително в номинациите с 22 номинации за пълнометражни филми и 20 за телевизия.

Лидерът сред сериалите е нейната продукция "Короната", посветена на британското кралско семейство. Четвъртият ѝ сезон от ноември миналата година предизвика огромен интерес, като започна да разказва историята на принц Чарлс и Даяна, принцесата на Уелс.

Биографичната драма Mank, посветена на сценариста Хърман Манкович ("Гражданинът Кейн") също има шест номинации. Tя също е продуцирана от "Нетфликс", под режисурата на Дейвид Финчър. За саундтрака той отново си партнира с Трент Резнър и Атикус Рос.

Коя е Мария Бакалова

Тя е родена през 1994 г. в Бургас и е завършила НАТФИЗ през 2019 г. Участвала е в българските филми "Трансгресия" на режисьора Валентин Тодоров и "Бащата" на Петър Вълчанов и Кристина Грозева, както и в "Като за последно" на Ивайло Пенчев". За ролята си в "Трансгресия" тя печели награда за най-добра актриса на фестивала в Торонто през 2018 г.

"Невероятна актриса. Интервюирахме 600 млади жени от целия свят. Адски е забавна, една от най-смелите актриси в историята. Ще е подигравка да не я номинират за "Оскар", каза Коен в едно от интервютата си. "Представете си да дойдете в Америка и да играете роля с истински хора в ужасяващи ситуации. Не знам как успя да се справи, но тя е откровение."

Дневник