Нидерландия ще въведе бързи тестове за коронавирус, базирани на дъха на пациентите, в обекти в цялата страна, за да ускори процеса на тестване и да го направи по-малко инвазивен и досаден.

Тестови съоръжения в Амстердам бяха първите, които започнаха да използват SpiroNose тази седмица - апаратът изисква човек да диша в отвор, за да се засече възможна коронавирусна инфекция в рамките на една минута, подобно на дрегерите, използвани за откриване на алкохолни изпарения в дъха.

След месеци на изпитания холандските здравни власти установиха, че SpiroNose е надежден в случаи на отрицателни резултати от тестовете, заяви пред "Ройтерс" експертът по инфекциозни болести Марикен ван дер Любен от общинската здравна служба на Амстердам.

Положителен резултат трябва да бъде последван от редовен тест с полимеразна верижна реакция (PCR), за да се установи дали откритата инфекция действително е причинена от коронавирус.

Холандската здравна служба е поръчала около 1800 машини, като планира да ги въведе в цялата страна през следващите месеци.

"Това е обещаваща технология, особено поради скоростта - можете да получите резултат в рамките на минута", каза белгийският вирусолог Марк Ван Ранст. "Все още нямаме достатъчно резултати, за да кажем еднозначно, че това е бъдещето, но това е правилният път."

Ван Ранст каза, че ще са необходими продължителни периоди на изпитания, сравняващи дихателния тест с PCR теста, за да се види дали на базата на дишане може да се направи и разлика между различните видове вируси.

Холандската здравна технологична компания Breathomix, която първоначално е разработила машината за откриване на астма и рак на белия дроб, заяви, че е събрала достатъчно данни, за да може надеждно да открива възможна коронавирусна инфекция.

"През последните няколко месеца сме тествали хиляди пациенти с коронавирус и хора, които не страдат от Covid-19, така че знаем какъв е средният профил на дъха на заболели и здрави хора", каза изпълнителният директор на Breathomix Риана де Ври.

Breathomix проучва възможностите за използване на SpiroNose в компании или училища, за да им помогне да създадат безопасна среда.

Но машината няма да е решение за местата, където се събират много хора, като големи заведения или концертни зали, смята де Ври. Всеки тест отнема 2-3 минути от началото до края. Машината е чувствителна и към алкохол, дим и други разсейващи фактори в дъха на човек.

Дневник