Върховният представител на ЕС във външната политика и сигурността Жозеп Борел започва днес първото посещение на това ниво в Русия от три години въпреки възраженията на някои държави от блока.

Той бе изпратен от Европейския съюз след задържането на руския опозиционер Алексей Навални миналия месец (всъщност посещението му се превърна в алтернатива на налагането на санкции, обсъждано от европейските външни министри). Два дни преди визитата условна присъда на Навални от 2014 г. бе заменена с ефективна и той ще трябва да прекара 2 години и 8 месеца в колония. Хиляди бяха задържани на протестите в негова подкрепа от 23 януари насам и така събитията около Навални станаха акцентът във внушителния списък от теми, които ЕС и Русия имат интерес да обсъждат.

Борел ще пристигне в Москва тази вечер, 24 часа след като призова за незабавно и безусловно освобождаване както на Навални, така и на гражданите и журналистите, задържани при последните протести. Той се надява да се срещне с опозиционера, но няма потвърждение, че това е възможно. Засега сред обявените срещи в календара му е разговор с външния министър Сергей Лавров и с представители на гражданското общество в Русия.

Във вчерашно изявление върховният представител на ЕС също така нарече присъдата за Навални неприемлива, политическа и в разрез с международните задължения на Москва. Той добави, че ЕС многократно е призовавал руските власти да гарантират и спазват човешките права и равенството пред закона, включително правото на справедлив съдебен процес.

По думите му ситуацията ще се обсъди на следващото заседание на външните министри от ЕС. Тогава бе обсъдена възможността да се наложат санкции на отделни руски граждани, но нямаше консенсус.

Следващият съвет е на 22 февруари. За момента не е посочен дневен ред.

Тази седмица Борел призна, че някои държави не подкрепят визитата му (част от членките открито смятат, че ЕС избира твърде мек, грешен подход към Русия), но настоя, че правилната стратегия е да се поддържа диалог с ЕС. Върховният представител добави, че по време на срещите му едва ли може да се очаква пробив.

В дневния ред на официалните срещи на Борел според руското външно министерство ще са и Западните Балкани, Близкия изток, държавите от ОНД (постсъветското пространство), ядреното споразумение с Иран, ситуацията в Нагорни Карабах и други. В този списък отсъстват човешките права и ситуацията с Навални, но ги има в европейския. Русия смята темата за вътрешна, а Лавров изтъкна отново днес, че Западът действа безкомпромисно срещу нарушителите на закона и показва двойни стандарти в отношенията с Русия.

Дневник