51 учители от Шумен получиха днес първа доза от ваксината срещу Covid-19 и така поставиха началото на имунизацията сред педагогическия и непедагогическия персонал в областта. Предстои в следващите седмици да бъдат ваксинирани общо около 750 преподаватели.

 Процесът стартира в 3 имунизационни кабинета - в "ДКЦ - I", в сградата на РЗИ и в СБАЛК "Мадара". В имунизационния кабинет на поликлиниката днес бяха ваксинирани 18 учители от Професионалната гимназия по селско стопанство и хранителни технологии. Дежурни там бяха д-р Маргарита Петрова и м.с. Теодора Алексиева. На всеки от учителите първо бе измерена сатурация и температура. След поставяне на инжекцията ваксинираните трябваше да останат и изчакат 20 минути под лекарско наблюдение за евентуални нежелани реакции.

"Започваме днес с първите 51 учители, утре продължаваме, както и в понеделник, когато ще пристигне и нова доза ваксини. Използваме веднага всичко, което получим", каза за ШУМ.БГ директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Пепа Калоянова. Тя уточни, че не е спирал и процесът на ваксиниране на първите в националния имунизационен план. До днес са ваксинирани 927 медици, възрастни и хора от социални домове. От тях 357 вече са получили и втората доза от препарата на Pfizer/BioNТech.

Със заповед на д-р Калоянова от понеделник броят на имунизационните кабинети се увеличава от 3 на 6. Такива се разкриват в МБАЛ - Велики Преслав, в болницата в Нови пазар и в МЦ "Св. Иван Рилски" в Шумен.

ШУМ.БГ