Обемът на търговията на Китай със страните от Централна и Източна Европа през 2020 г. за първи път е превишил 100 млрд. долара, съобщи днес говорителят на китайското търговско министерство Гао Фън, цитиран от ТАСС.

Стокообменът на Китай със 17-те страни от Централна и Източна Европа миналата година е нараснал с 8.4 процента до 103.45 млрд. долара, каза Гао на седмична пресконференция. Пекин постоянно се стреми да засилва интензивността и да разширява обхвата на сътрудничеството, отбеляза говорителят.

В края на 2020 г. преките инвестиции на Китай в региона са достигнали около 3.14 млрд. долара. Съответно обемът на капитала, вложен от страните от Централна и Източна Европа в китайската икономика, е превишил 1,72 млрд. долара.

При взаимодействието с тези страни китайските инвеститори са заинтересувани най-вече от енергетиката, добивните отрасли, логистични и инфраструктурни проекти, както и от автомобилостроене, според Гао.

Сред най-важните сфери на сътрудничество са били жп превозите - за 12 месеца Унгария, Литва, Полша, Словакия и Чехия са изпратили в Китай и приели оттам около 12 400 товарни композиции. /БТА

Дневник