Стотици са задържаните (някои от тях - освободени) в последните дни, след като поне в три града имаше протести срещу назначаването на нов ректор в престижен университет. Протестната вълна бе позатихнала, но се завърна, като сега надхвърля темата за академичното ръководство и се превърна в сблъсък на ценности.

Само вчера бяха задържани 104 души, в понеделник - близо 160. В Истанбул полицията се наложи да разпръсне демонстранти в районите Кадъкьой и Бешикташ, а турското правителство определя участниците като "терористи и фашисти", заместник-председател на управляващата партия - като анархисти.

Босфорският университет ("Боазичи"), известен като "турския Харвард", и околностите му станаха място на сблъсъци със силите на реда. Основан като "Робърт колеж" през 19 в., това е един от най-старите американски университети извън Съединените щати. По-късно сградата на институцията, където са учили и много известни българи, помещава ново учебно заведение - Босфорския университет.

В Турция Ердоган одобрява ректорите

Напрежението се нагнети, след като Мелих Булу, дългогодишен член на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР), бе назначен от турския президент Реджеп Тайип Ердоган. Студентите поискаха оставката му и правото сами да изберат ректор.


Това не е възможно: Ердоган одобрява ректорите еднолично, след като де бъдат предложени от Съвета за висше образование. Президентски указ доведе до отмяна на избора на ректори след неуспелия опит за преврат през 2016 г. Ердоган и сподвижниците му видяха в учебните заведения люпилня за последователи на движението на живеещия в Съединените щати духовник Фетхуллах Гюлен, който според Анкара стои зад преврата. Ердоган, който също сравни протестиращите студенти с "терористи", обвинява Гюлен, че сподвижниците му са създали "паралелна държава" и са се просмукали в институциите, завършвайки основно елитни училища.

Продължаващите икономически трудности, от които Турция трудно може да се измъкне в условията на пандемия, подхранват недоволството. Това става момент, когато има пукнатини в управляващата коалиция и Ердоган от една страна говори за нова конституция и търси подкрепа от опозицията за нея, а от друга - обещава правосъдни реформи, към които неправителствени организации и инвеститори гледат с положителни очаквания. Впрочем и от съюзника на Ердоган, националистите, дойдоха обиди за студентите - "отровни змии", "вандали" и "варвари".

Освен това протестната култура не е непозната на студентите в Босфорския университет, които през годините са организирали демонстрации или са се присъединявали към различни каузи.

Въпрос на ценности

През изминалите дни, след като се навърши месец от началото на протестите, противопоставянето все повече изглеждаше като сблъсък на ценности: двама студенти бяха поставени под домашен арест, след като плакат, носен от тях по време на демонстрация в самия университет, бе сметнат от властите за оскръбление към чувствата на вярващите. на него се виждаше свещената Кааба в Мека заедно със знамената с цветове на дъгата, с които се идентифицира ЛГБТ общността. Студенти освен това подадоха към университетската администрация искане ЛГБТ клуб да бъде създаден в университетското училище.

Противниците му виждат назначението като политическо влияние върху университет, известен по-скоро с либерално мислене.

Властите изтъкват, че в условията на коронавирусната пандемия не бива да има такива протести, а критиците им смятат, че ситуацията се използва за заглушаване на инакомислещите.
 

Според електронното издание "Ал Монитор" протестите не стихват, защото студентите успяха да ангажират и хора извън средата си, като предизвикат дебат по въпроси като правата на ЛГБТ и други малцинства в страната. Това предизвика реакция от правителството; вътрешният министър Сюлейман Сойлу сподели възгледи, определени от критиците му като хомофобски и отбелязани от "Туитър", а Ердоган поздрави младежкото крило на партията си преди няколко дни, че членовете му не се идентифицират като ЛГБТ, тъй като такива хора "не съществуват". И директорът на комуникациите на Турция Фахретин Алтун определи ставащото като атака срещу турските ценности.

В "Туитър" междувременно се разпространяват кадри с насилие над студенти, и хаштаг #AşağıBakmayacağız ("няма да погледнем надолу") заради полицаи, които казват на протестиращи да гледат "надолу". Полицията твърди, че силите на реда казват "долу", за да насочат протестиращите към друго място.

Дневник