Компания на руския милиардер от гръцки произход Иван Савидис придоби контролния пакет акции на пристанището в Солун от германска фирма, пише "Катимерини". БНР цитира и други гръцки медии, а един от коментарите е, че "руският цар на Солун купи пристанището".

Предстои регулаторите да решат дали пакетът от 67% може да бъде прехвърлен на групата на Савидис.

Иван Савидис (или Савиди на руски) се появи в редица скандали и спорни ситуации в последните години. Собственикът на гръцкия ПАОК и множество хотели и бивш депутат от Държавната дума в Москва според разследване е превел стотици хиляди евро за структури, работещи срещу промяната на името на Северна Македония.

Името на родения на територията на днешна Грузия бизнесмен от гръцки произход се появи в публикации за опита за преврат, насочен срещу тогавашния премиер Мило Джуканович в Черна гора през 2016 г. Преди време той се замеси в друг тип скандал в Гърция, като излезе с пистолет на мач на собствения си футболен отбор.

Миналата година руският президент Владимир Путин, с когото той е в сърдечни отношения, го награди с орден за "дългогодишната добросъвестна работа" и "постигнатите трудови успехи". Той бе и сред бизнесмените, поискали от Путин защита за "Св. София" - музея в Истанбул, превърнат в джамия.

Дневник