ПП „Шуменско плато“ търси покровители на основните туристически маршрути в Парка, съобщиха оттам.

„С бъдещите си партньори ще си сътрудничим при поддържане на маркираните пътеки“, заяви директорът на ДПП „Шуменско плато“ инж. Васил Василев.

 В Природния парк има 7 основни пешеходни маршрута, 4 тематични маршрута, 3 веломаршрута и трасе за скално катерене. На сайта на Дирекцията е публикуван списък с покровителите и примерна бланка на партньорското споразумение.

От Велоклуб „Илчов баир“ вече са потвърдили, че ще продължават да поддържат маркираните пътеки за колоездене. От „Ротари - Шумен“ са заявили желание да бъдат покровители на туристическия маршрут „Вълшебството на гората“, който преминава в близост до най-високата точка на Шуменското плато – Търнов табия.

Започнал е процес и по подновяване на споразуменията с фирми, спортни клубове и неправителствени организации за поддържане на заслоните в Парка. Свои покровители имат ТЗ „Теменуга“, ТЗ „Успех“, ТЗ „Автостроител“, ТЗ „Детелина“, детски кът „Слънце“ в района на Паметник „Създатели на Българската държава“, кът за отдих до шуменската крепост.

„Готови сме да подпишем споразумение за партньорство с всички, които искат да помогнат в опазването и поддържането на парковата инфраструктура“, добави директорът на „Шуменско плато“ инж. Василев.

ШУМ.БГ