През ноември и декември 2010 г. ЮНЕСКО и властите в Камбоджа канят учени от Националния природонаучен музей в Париж да изследват биоологичното разнообразие на прилепите в няколко обекта в Северна Камбоджа. Уловени са голям брой прилепи, включително осем вида от рода Rhinolophus - Те представляват голям интерес за вирусолозите. тъй като те са резервоарът на всички сарбековируси - групата на коронавирусите, съдържаща човешките вируси SARS-CoV и SARS-CoV-2, съответно отговорни за епидемията на ТОРС през 2002-2004 г. и настоящата пандемия от Covid-19.

При изследване на 10-годишните проби през 2020 г. са открити два варианта на вирус, близък до SARS-CoV-2, при два прилепа от вида Rhinolophus shameli, уловени през 2010 г. в пещера в провинция Стеунг Тренг.

Резултатите от това изследване са свободно достъпни на уебсайта bioRxiv.

Откриването на този нов вирус в Северна Камбоджа е важно, тъй като той е първият открит извън Китай, който е близък до SARS-CoV-2 - от 29 913 подредени бази в геномите на двата вируса, 93% са идентични. Всички други, за които е било съобщавано до момента, са открити при животни, събрани в Китай, включително два вируса, открити в два вида прилепи Rhinolophus в южната част на Китай, и още два по-различни вируса (90% и 85%), открити в панголини, заловени от китайските митници в провинции Гуандун и Гуанси.


Новият вирус от Камбоджа е открит в ендемичен за Югоизточна Азия вид прилеп, който не се простира отвъд китайската провинция Юнан, където са открити двата предишни вируса, подобни на SARS-CoV-2.


Това означава, че вируси, подобни на SARS-CoV-2, циркулират от няколко десетилетия, както личи от молекулярните датировки, в цяла Югоизточна Азия и Юнан и че различни видове прилепи са могли да обменят тези вируси в пещерите, които обитават.


Китайските учени търсят сарбековируси в цялата страна от около 15 години. Те са открили повече от 100 вируса, подобни на SARS-CoV, но само два, свързани с SARS-CoV-2. По този начин новите данни потвърждават хипотезата, че подобни на SARS-CoV-2 вируси присъстват най-вече в Югоизточна Азия, докато подобни на SARS-CoV вируси са доминиращи в Китай.

Най-вероятно групата SARS-CoV-2 произхожда от континенталната част на Югоизточна Азия. Човешките популации в Камбоджа, Лаос, Тайланд и Виетнам изглежда са много по-малко засегнати от пандемията от Covid-19, отколкото други страни в региона, като Бангладеш, Мианмар, Малайзия, Филипините и Индонезия. Това предполага, че популациите на тези четири страни може да се възползват от ниво на стаден имунитет срещу сарбековируси.

свен прилепите, малайският панголин (Manis javanica) е единственото диво животно, при което са открити вируси, подобни на SARS-CoV-2. Проблемът е, че тези открития са направени в доста специален контекст, този на трафика на панголин. Няколко болни животни бяха иззети от китайската митница в провинция Гуанси през 2017-2018 г. и в провинция Гуангдонг през 2019 г.
 

Дори вирусите, секвенирани в панголини, да не са толкова близки до SARS-CoV-2 (единият е 85% идентичен, а другият 90%), те показват, че поне два сарбековируса са могли да бъдат внесени в Китай много преди епидемията Covid-19 . Всъщност е доказано, че панголините от страните от Югоизточна Азия са се инфектирали един друг, докато са били в плен на китайска територия.

Възможно е панголините да са се заразили първоначално в естествената им среда в Югоизточна Азия. Откриването на нов вирус, близък до SARS-CoV-2 при прилепите в Камбоджа, подкрепя тази хипотеза, тъй като прилепите и панголините могат да се срещат, поне от време на време, в пещери в Югоизточна Азия. Това засилва хипотезата, че трафикът на панголини е отговорен за многократния "износ" на вируси, подобни на SARS-CoV-2, за Китай.

През 2020 г. американските норки, отглеждани за козината им, бяха заразени с вируса SARS-CoV-2 от хора в Европа и САЩ. През ноември 2020 г. милиони норки в Дания бяха унищожени, след като се заразиха с Covid-19 и от своя страна предадоха мутиралата му форма обратно на хората.

Кризата с Covid-19 научи света, че задържането на голям брой дребни месоядни животни в плен е основен риск за здравето: вирусите могат да се разпространяват и еволюират бързо в развъдните съоръжения, като потенциално произвеждат повече по-опасни варианти. Тъй като панголините и дребните видове месоядни животни често се съхраняват и продават заедно на "мокри" пазари, лавинообразният ефект, дължащ се на междувидово вирусно предаване, може да е бил последната стъпка в началото на човешката пандемия Covid-19.

Този сценарий е много вероятен, тъй като през последното десетилетие са били нелегално пренесени близо 1 милион панголини и милиони малки месоядни животни се отглеждат във ферми за кожи в Китай.

За да се тества тази хипотеза и да се разбере защо епидемиите се появяват в Китай, а не другаде, би било интересно да се търси възможна инфекция от сарбековируси в проби от американски норки и миещи се кучета, отглеждани за козината им в Китай. Тези проби съществуват, те са събрани през последните две десетилетия за изследване на вируса на кучешката чума или вируса на птичия грип H5N1 и H9N2.

Дневник