Управляващата директорка на Международния валутен фонд подкрепи плана на Джо Байдън за спасяване на икономиката на САЩ, предаде Франс прес, съобщава БТА.

Кристалина Георгиева заяви на виртуална кръгла маса с журналисти, че предвид изключителната несигурност и тежкото положение за домакинствата и предприятията заради коронакризата, отпускането на 1,9 трилиона долара е уместно.

Колосалната сума, предвидена за директни помощи за домакинствата, наред с други мерки, се натъква на опозицията на сенатори републиканци, които алармират за опасност от криза в сферата на публичните финанси.

Ние подкрепяме решимостта на президента Байдън да се концентрира върху отпускането на помощи и на средства за ваксини, тестове и здравни грижи, каза Георгиева.

Развитите икономики да дават повече ресурси на бедните страни

Тя призова развитите икономики да предоставят повече ресурси на бедните страни. Кристалина Георгиева смята, че в противен случай ще има голямо несъответствие в световния растеж, а това ще доведе до риск за стабилността и ще предизвика социални вълнения през идните години, предаде Ройтерс.

50 процента от развиващите се страни има опасност да изостанат още повече. Понижаването на стандарта на живот в тях ще направи още по-трудно постигането на стабилност и сигурност за останалия свят, подчерта шефката на МВФ.

"Какъв е рискът? Социални вълнения. Може да го наречете загубено десетилетие. Може да бъде и изгубено поколение", каза тя.

По думите на Георгиева напредналите икономики са похарчили средно около 24 процента от своя БВП за антикризисни мерки по време на пандемията, в сравнение с 6 процента в нововъзникващите пазари и едва 2 на сто в най-бедните страни.

Тя отбеляза и трудностите пред държавите с ниски доходи във ваксинирането. Само една страна в Африка, Мароко, е започнала да ваксинира населението си.

Директорката на МВФ заяви, че ускоряването на ваксинациите може да допринесе за добавянето на 9 трилиона долара към глобалната икономика до 2025 г., значителна част от които да отидат за развиващите се страни.

Клуб Z