" Мечтаех за Дания, Европа, скандинавско кино, Холивуд ми изглеждеше невъзможно. Не знам дали съм пленила Холивуд. Благодарна съм на Холивуд, че не ме изплю", това сподели Мария Бакалова - първата българска актриса, номинирана за "Златен глобус". Тя получи световно признание за участието си в продължението на "Борат" на Саша Барън Коен.

Мария Бакалова е от Бургас. Родена е през 1996 г. завършва първо музикалното училище "Панчо Владигеров", след което "НАТФИЗ" в класа на проф. Иван Добчев и проф. Маргарита Младенова, а на 24 години вече светът говори за нея.
 

"Ако трябва да бъда честна, винаги съм мечтала да работя възможно най-много", коментира тя пред bTV и допълни, че искрено желае на всеки, който има големи мечти да рискува.

"Много вярвам на инстинктите си и на това какво се случва на момента, не това, което съм планирала", разказа актрисата.

"Да вярваш на себе си, на инстинктите си и на това, което им казват сърцето и душата. Ти знаеш какво трябва да се случи и да направиш.", обясни тя и допълни, че всеки труд и дисциплина се възнаграждава.

Мария Бакалова сподели, че като по-малка е харесвала скандинавското кино, особено датското, а любимите й актьори са Мерил Стрийп, Никол Кидман, Натали Портман и Наоми Уотс.

Дебютира в киното като студент втори курс във филма "XII а" на режисьора Маргарита Ралчева. Първата й главна роля е в "Transgression" на Вал Тодоров. За участието си в тази продукция е наградена за "най-добра актриса" на AltFF в Торонто през 2018 г.

Бакалова е в актьорския състав и в последния филм на режисьорския тандем Кристина Грозева и Петър Вълчанов "Бащата".

Тя нарече Саша Барън Коен за гений: "Той със сигурност е най-умният и ерудиран човек, когото познавам, а с умни хора се работи лесно", призна тя.

За филма каза, че е рисков. :Страхувах се за живота на Саша, защото той таргетираше хора, които са по-способни да направят нещо застрашаващо живота", допълва актрисата.

"Със сигурност беше напечено, когато бяхме на един протест срещу носенето на маските и за правото да носиш оръжия. Мисля, че имаше такава ситуация, в която някой се опита да извади оръжие", припомни си тя и допълни, че Саша е бил с бронежилетка в почти всички сцени, където се е случвало нещо такова.

Мария Бакалова коментира и номинацията за "Златен глобус" като обясни, че не е допускала, че ще я получи. "Да бъдеш номиниран е огромна победа. Ревах, подскачах, смях се, крещях - това беше микс от всякакви емоции, когато това нещо стана", спомня си момента тя.

За нея Оскарите са все още възможни, но и невероятни цели. Признава, че й липсва България и не си е идвала тук от Коледа 2019 г. "Надявам се с всичко, което мога да допринеса, името на България да се чуе", отбеляза актрисата и призова хората да рискуват, защото: "В момента, в който скочиш има голяма вероятност да полетиш".

Днес.бг