Снежната буря, обхванала по-голяма част от Европа, стана причина за нарушаване на железопътния трафик и в Нидерландия, предаде ДПА. Летищата работят обаче при нормален режим.

В Амстердам снеговалежът накара някои да извадят ските си, за да покарат из улиците на града, тъй като ограниченията заради коронавируса, не им позволяват да се доберат до водещите европейски ски курорти.

Други жители на града решиха да се замерват със снежни топки. Появиха се информации и за спонтанна снежна битка между минувачи и полицаи пред Кралския дворец. Участниците в боевете със снежни топки обаче рискуват да бъдат глобени, ако не спазват специалните правила за социална дистанция в зимни условия. Съгласно тези правила участниците в снежни битки трябва да се придържат към разстояние от 1,5 метра помежду си. Освен това в снежни битки не трябва да участват членове на различни домакинства.

Условията са толкова тежки, че холандското правителство затвори всички центрове за тестване на коронавирус за няколко дни.

Холандската метеорологична агенция КНМИ обяви рядко предупреждение "червен код" за цялата страна за неделя, предупреждавайки за вятър до 90 километра в час и "силен студ".

Уебсайтът за прогнозиране на времето Weer.nl съобщи, че през нощта е измерена сила на вятъра 8 в комбинация със снеговалеж, като добави: "Това официално означава снежна буря у нас".

"Това е първата снежна буря от дълго време: последната снежна буря беше през януари 2010 г.", казват холандските метеоролози.

Повечето части на страната бяха покрити със сняг между 5 и 10 сантиметра, но в някои области снегът се натрупа до 30 сантиметра, съобщи обществената телевизия НОС.

На шофьорите е препоръчано да избягват пътувания и има около 85 съобщения за излизане на автомобили от пътя.

В Холандия се очакват до 10 дни минусови дневни температури, което поражда надежди във феновете на кънките в страната, които са многобройни, че каналите ще замръзнат, за да се пързалят по тях.

Премиерът Марк Руте заяви, че пързаляне с кънки ще бъде разрешено, ако каналите замръзнат за първи път от 2019 г. насам, но предупреди холандците да спазват социално дистанциране и да се опитат да не паднат и да не се озоват във вече претоварените болници.

Белгия, която също е съседка на Холандия, получи само снежен прах, но очаква голям спад на температурите с напредването на седмицата.


Дир.бг