4 800 000 лв. без ДДС ще струва основният ремонт, който ДП „Национална компания железопътна инфраструктура“ /НКЖИ/ смята да извърши на ЖП гарата в Шумен.

Това става ясно от публикуваното обявление с предварителна информация за предстоящата обществена поръчка, с която ще се избере фирма за ремонта.

В информацията се посочва, че в сградата трябва да се извърши ремонт на покрив, дограми, фасади, обновяване на вътрешни помещения, подмяна на инсталации, изграждане на достъпни маршрути, санитарни възли, подмяна на настилки на перони и на покривни покрития.

Планираните дейности по цялостния ремонт на ЖП гарата в Шумен ще се извършат по вече изготвен проект, изработен през 2018-та.

В заданието тогава бе заложено да се направи ново разпределение на пространството в сградата на гарата, което ще позволи изграждане на топла чакални, нови обществени гарови вътрешни тоалетни и тоалетни за хора с намалена подвижност, модерни търговски обекти, подмяна на съществуващите врати с автоматични с фотоклетки, асансьори в подлеза, нов предгаров площад с паркинг, подстъпи за хора с увреждания, тактилни зони, нови перони, зелени площи и др., както и да се изгради цялостна информационна система, ново покритие на перон 1 и монтиране на покрив на перон 2, ново осветление.

ШУМ.БГ