Джодрж Шулц, бившият държавен секретар на президента републиканец Роналд Рейгън и архитект на американската дипломация в края на Студената война, е починал вчера на 100-годишна възраст. Това съобщи днес на сайта си институтът "Хувър", мозъчен тръст към Станфордския университет, предаде Франс прес.

"Джордж Шулц, един от най-големите стратези на всички имена, работил за трима американски президенти, почина на 6 февруари", написа институтът. "Шулц изигра ключова роля, заедно с президента Роналд Рейгън, да промени хода на историята, като използва всички средства на дипломацията, за да сложи край на Студената война", се казва още в съобщението.

Шулц бе член на института "Хувър" от над 30 години. Той е заемал четири различни поста във федералното правителство - държавен секретар, министър на финансите, министър на труда и директор за бюджета в Белия дом.

Професор по икономика, Шулц гледаше на себе си като на експерт, водещ се по цифрите, а не от идеология. Той стои зад установяването на първите контакти между Рейгън и съветския режим след 1983 г.

Отиде заедно с вицепрезидента Джордж Х. У. Буш на погребението на генералния секретар Централния комитет на Комунистическата партия на Съветския съюз Константин Черненко през 1985 г. Там се срещна за пръв път с новия ръководител на СССР Михаил Горбачов, с когото направи постъпки за засилен диалог между двете враждуващи сили.

Шулц е и ветеран от Втората световна война. Сражавал се е във военноморските сили срещу Япония в тихоокеанския театър на бойни действия. /БТА

Дневник