Винаги сте мечтали да полетите в космоса? Ако е така, една от рекламите по време на тазгодишния Супербоул е специално за вас.

По-рано миналата седмица SpaceX обяви, че се обединява с технологичния предприемач и милиардер Джаред Айзъкман, за да организира първия "изцяло цивилен" космически полет. Мисията, наречена "Вдъхновение4", ще излети по-късно тази година с ракета Falcon 9 и капсула Crew Dragon и в момента набира трима астонавти, които да полетят в космоса заедно с Айзъкман.

Мисията ще прекара два до четири дни в ниска околоземна орбита, но няма да се прикачи към Международната космическа станция.

"Тримата членове на екипажа, които ще изберем, ще са напълно нормални хора, включително здравен работник от първа линия, който се е ангажирал да помага на децата в борбата с рака, някой, който посети уебсайта на нашата мисия и направи дарение, и вдъхновяващ предприемач, изграждащ своя бизнес", разказа Айзъкман при обявяването на полета.

Един от тримата души ще бъде здравен работник в болницата за деца "Сейнт Джуд" в Мемфис, който, изглежда, вече е избран.

Вторият човек ще бъде избран чрез томбола. Участващите могат да направят дарение на уебсайта Inspiration4, като парите отиват за подпомагане на работата в "Сейнт Джуд". Айзъкман заяви, че очаква този конкурс да събере поне 100 млн. долара плюс 100 милиона долара, които той дарява директно на болницата.

Третото лице ще бъде избрано от конкурс, свързан с Shift4 Payments - компанията за онлайн плащания на Айзъкман. Участниците могат да основат онлайн магазин, използвайки платформата на компанията, и да изпратят видеоклип, който да бъде прегледан от съдии, като победителят ще се присъедини към екипажа на мисията.

Конкурсът за набиране на астронавти беше официално обявен с 30-секундна реклама по време на Супербоул.

Нито Айзъкман, нито изпълнителният директор на SpaceX Илон Мъск са дали много информация за медицинските изисквания за участниците.

Официалните правила на състезанието изискват хората да са на възраст най-малко 18 години, не по-високи от 1.98 метра, не по-тежки от 113.4 килограма и "физически и психологически годни за тренировки и космически полети".

Правилата също така ограничават участието до "лица от САЩ", което включва граждани и постоянно пребиваващи.

Айзъкман заяви, че е закупил целия полет, но не е ясно колко точно е цената - по-късно той сподели, че целта от 200 млн. от дарения е "много над цената".

Мъск каза, че търговски мисии като тази ще допринесат за развитието на SpaceX и на космическия кораб Starship. SpaceX има споразумения за други търговски мисии на Crew Dragon с Axiom Space and Space Adventures, като мисията Axiom Space Ax-1 ще излети не по-рано от януари 2022 г.

Полетът Axiom Mission 1 (Ax-1) се организира по търговско споразумение с НАСА. Това ще бъде първата частно финансирана и експлоатирана мисия до Международната космическа станция (МКС)

В екипажа на мисията със SpaceX Dragon са: Лари Конър, американски предприемач за недвижими имоти и технологии; Ейтън Стиб, бизнесмен и бивш израелски боен пилот; Марк Пати, канадски инвеститор и филантроп; и Майкъл Лопес-Алегриа, пенсиониран астронавт на НАСА, който има почти 260 дни в четири предишни мисии.

Мисията Ax-1 е първият от поредица полети до космическата станция, включително евентуално с актьора Том Круз и режисьора Дъг Лиман, които са началото на програмата на Axiom за изстрелване и прикачване на нови търговски модули към МКС. Сегментите на Axiom ще служат като тест за планирата първа частна орбитална станция на компанията.

Между 2001 г. и 2009 г. седем частни астронавти (участници в космически полети, или така наречените "космически туристи") летяха до МКС. Техните полети, организирани от американската компания за космически туризъм Space Adventures, бяха на руския космически кораб "Союз", екипиран от професионални космонавти и астронавти на НАСА (включително Лопес-Алегрия).

Дневник