Русия е удивена от оценките, които шефът на европейската дипломация Жозеп Борел даде за посещението си в Москва. Това заявиха от руското министерство на външните работи пред ТАСС в коментар на думите на Борел.

Европейският топ дипломат Жозеп Борел заяви, че е много обезпокоен от отказа на руските власти да водят "по-конструктивен диалог" с ЕС, и призова лидерите от съюза "да си направят изводите", предаде Франс прес.

"Руските власти не пожелаха да се възползват от възможността да имат по-конструктивен диалог с ЕС. Това е достойно за съжаление и ние трябва да си направим изводите от това", написа в Туитър върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността, след като се завърна от посещение в Москва.

"Държавите членки (на съюза) трябва да решат за следващите етапи. И да, те може да включват санкции", отбеляза Борел.

Какво още каза Борел и какво да очакваме от ЕС

"Върнах се в Брюксел с дълбоки безпокойства що се отнася до перспективите за развитие на руското общество и за геостратегическия избор на Русия", коментира Борел.

"Моята среща с министър Лавров и посланията, изпратени от руските власти по време на тази визита, потвърдиха, че Европа и Русия се отдалечават. Изглежда Русия постепенно се откъсва от Европа и смята демократичните ценности за екзистенциална заплаха", отчете европейският топ дипломат.

Министрите на външните работи на страните от ЕС ще се срещнат на 22 февруари, за да обсъдят резултатите от визитата на шефа на европейската дипломация в Москва, където той преговаря с руския министър на външните работи Сергей Лавров. Те трябва да решат какви действия да предприемат след отказа на Русия да освободи опозиционера Алексей Навални и след експулсирането на трима европейски дипломати.

Европейският парламент ще се запознае утре с доклада на Жозеп Борел от посещението му в Москва. Предвижда се евродепутатите да се произнесат по случая с Алексей Навални и протестите в Русия, последвали неговото задържане. ЕП вече настоя срещу Русия да бъдат наложени нови санкции заради поредното лишаване от свобода на руския опозиционер.

Евентуалното решение за налагане на санкции трябва да бъде взето с единодушие от 27-те и по инициатива на страните членки. Шефът на европейската дипломация не може да предлага нищо, а само да препоръчва - нещо, което той прави в отчета за своята мисия, отбелязва АФП.

Борел аргументира своето посещение в Москва с необходимостта от среща с руските власти "в собствената им страна, точно в момента, когато се случват негативни събития, за да можем да направим по-добра оценка на ситуациите, пред които сме изправени, и на мерките, които трябва да вземем".

"Ако искаме един по-сигурен свят за утрешния ден, ние трябва да действаме решително днес и да бъдем готови да поемем рискове", каза в заключение върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността.

Борел написа в Туитър, че в края на посещението си в Русия е отдал почит на онези, които са жертвали живота си и свободата си, за да защитават основните и човешките права. Посетил е и мястото на покушението срещу Борис Немцов.

Каква бе реакцията на Москва

"С удивление се запознахме с оценките на Борел за резултатите от визитата, те контрастират силно с неговите изявления, направени на пресконференция в Москва", заявиха от руското външно министерство. Събеседниците на ТАСС отбелязаха, че европейският топ дипломат е имал "всички възможности веднага да даде собствена оценка" на посещението си по време на заключителната пресконференция с руския министър на външните работи Сергей Лавров. Те припомниха, че Лавров е коментирал резултатите от преговорите в присъствието на Борел.

"Никой не ограничи (върховния представител на ЕС за външната политика и сигурността) нито във времето, нито във формата", отбелязаха от руското външно министерство. Събеседниците на ТАСС допуснаха, че "може би, при пристигането в Брюксел, са обяснили на шефа на европейската дипломация как трябва да подреди акцентите". "Но тогава това само потвърждава как и от кого всъщност се определя политиката на ЕС", отбелязаха от руското министерство на външните работи.

Какъв е бил диалогът

Жозеп Борел бе на посещение в Русия от 4 до 6 февруари, припомня ТАСС. Той се срещна с Лавров в петък. Тогава Борел каза, че ЕС и Русия са провели "открит и честен диалог" по всички въпроси от двустранните отношения, включително за "поддръжката от Брюксел на блогъра Алексей Навални и изгонване от Русия на западни дипломати, участвали в неразрешени протестни акции" в подкрепа на опозиционера, отбелязва ТАСС.


Дир.бг