Израел едва ли ще постигне колективен имунитет срещу коронавируса дори след като всички пълнолетни граждани на страната са ваксинирани. Причината е, че в света няма одобрена ваксина за децата под 16 години, а те са 2.5 милиона израелци.

Това заяви пред парламентарна комисия Шарон Алрой-Прайс, един от най-високопоставените служители по въпросите на общественото здраве. Предупреждението ѝ идва в момент, когато над една трета от 9.3-милионното население е получило първа доза от Pfizer/BioNTech, а около една пета - и втора.

Въпреки продължаващите 5 седмици ограничения репродуцирането на коронавируса остава около 1, т.е. има "плато" - заразата продължава да се предава от един човек на друг, но поне не и на повече хора.

"В ситуация сме, в която при показател 1 ние отпускаме ограниченията. Няма съмнение, че населението иска да се ваксинира по време на третия локдаун, но правилата на играта бяха променени от британския вариант, който изглежда доста по-заразен и причинява повече сериозни случаи", каза д-р Алрой-Прайс пред комисията по конституционни, правни и правосъдни въпроси в Кнесета.

"Ако сме си мислили, че след първите дози на ваксините всичко ще е различно, не сме познали. Виждаме по света мутации, които отново заразяват хората. В момента имаме 2.5 милиона деца, които не може да бъдат ваксинирани. И, изглежда, няма да постигнем стаден имунитет, дори да ваксинираме всички пълнолетни, които може. Ваксината на Pfizer е с 95% ефективност, което означава, че 5% остават без пълна защита, а при по-възрастните хора тази ефективност е дори 90%", цитират думите ѝ израелските медии.

Досега заразените по официални данни са близо 687.5 хиляди, а починалите - малко над 5 хиляди.

Намаляват сериозните случаи, но броят на новите всеки ден остава висок и болниците продължават да са пълни. Добрата новина е, че намаляват тежките и смъртни случаи при израелците над 60 години и това вероятно се дължи на ваксинирането в тази група. Почти няма нови заразени в домовете за възрастни хора и това кара властите да призовават всички да отидат и да се ваксинират.

Дневник