Автомобилната компания на Илън Мъск "Тесла" (Tesla) обяви в понеделник, че е купила около 1.5 млрд. долара от криптовалутата биткойн през януари и очаква да започне да я приема като метод за плащане в бъдеще.

Съобщенията, заровени дълбоко в годишния доклад на "Тесла" за 2020 г., доведоха до около 20% скок на най-широко разпространената криптовалута в света до нива над 47 000 долара за един биткойн. При текущите цени 0.8 биткойна биха били достатъчни за закупуване на базов Tesla Model 3.

Инвеститорите очакват и други компании скоро да се присъединят към групата фирми, които инвестират или държат биткойни, включително BlackRock Inc, най-големият мениджър на активи в света, и платежните компании Square и PayPal, съобщи "Ройтерс".

Новината предизвика голямо търсене и предизвика технически проблеми при някои от най-големите борси за обмен на криптовалути като Coinbase, Gemini, Binance.

"Тесла" заяви, че се опитва да максимализира възвръщаемостта от парите в брой, които не се използват при ежедневното управление на компанията.

Новината дойде дни след като Мъск добави "#bitcoin" към страницата си в профила в Twitter, което повиши цената. Той го премахна дни по-късно, но продължи да говори за биткойн и други криптовалути, включително Dogecoin, която скочи с 50% след одобрението му.

В декларация пред Комисията за ценните книжа и борсите (Securities and Exchange Commission - SEC) "Тесла" заяви, че "актуализира инвестиционната си политика" през януари и сега иска да инвестира в "резервни активи" като дигитални валути или злато.

Компанията обяви, че вече е купила биткойни за 1.5 млрд. долара и може да "придобива и държи цифрови активи" в бъдеще.

"Очакваме да започнем да приемаме биткойни като форма на плащане за нашите продукти в близко бъдеще при спазване на приложимите закони и първоначално на ограничена основа, които може или не може да обърнем в друга валута при получаване", добавят от компанията.

1.5 млрд. долара в биткойн, представляват около 8% от всички 19.4 млрд. долара, които "Тесла" държи в брой и ликвидни активи, според декларацията пред SEC.

Мъск заяви преди седмица в туит, че биткойн е "на ръба" да бъде по-широко приет сред инвеститорите.

Промяна на играта

Някои анализатори казват, че инвестицията на "Тесла" може да промени как криптовалутата се възприема от финансовите институции.

"Мисля, че ще видим увеличения на компаниите, които искат да възприемат биткойн сега, след като "Тесла" направи първия ход", каза Ерик Търнър, вицепрезидент по пазарна информация в изследователската компания за криптовалута Messari, пред "Ройтерс".

"Една от най-големите компании в света сега притежава биткойн и като следствие всеки инвеститор, който притежава акции на "Тесла", или дори само фонд в S&P500, също е изложен на риска от криптовалутата."

"Епъл" (Apple Inc) може да е следващата голяма компания, която ще навлезе на пазара на криптовалути, като позволява биткойн да се обменя в услугата на Apple Wallet и инвестира част от собствените си резерви в криптовалута, каза Мич Стивс, анализатор в RBC Capital Markets.

Ходът на "Тесла" да постави част от корпоративните си резерви в биткойн може да е сигнал, че очаква криптовалутата да се появи като още един метод с дългосрочна стойност заедно с долара и златото, каза Греъм Танака, президент и главен инвестиционен директор на Tanaka Capital Management в Ню Йорк.

За какво е цялата шумотевица?

Какво е биткойн

Биткойнът е оригиналната и най-популярна криптовалута, или цифрова монета, която започна да циркулира през 2009 г.

Създадена е от мистериозния "Сатоши Накамото", проектирана е да бъде свободна от влиянието от централни финансови власти като правителства, банки и централни банки. Тя е peer-to-peer, което означава, че може да се прехвърля директно между онлайн потребители без никакви посредници.

Биткойнът се основава на блокчейн технологията, която действа като публичен регистър на транзакциите и е защитена чрез усъвършенствана криптография, която предлага на потребителите степен на анонимност.

Тъй като няма централен орган, който да управлява предлагането, стойността на биткойн зависи от доверието на хората в него и към днешна дата той се използва предимно за спекулации от финансови търговци, а не за реална търговия и плащания.

Защо се повишава стойността

Биткойнът увеличи стойността си главоломно, скачайки с над 300% през 2020 г., преминавайки рекордното си ниво от 42 000 долара през януари и преминавайки над 47 000 долара в понеделник.

Това се дължи отчасти на големи институционални инвеститори, които вече го виждат като сигурен резерв срещу инфлацията в пандемичната ера на огромни финансови стимули и са привлечени от нарастващото регулиране от властите на непрозрачния криптопазар.

Има и признаци, че биткойнът може да започне да получава признание като по-масово платежно средство.

"ПейПал" (PayPal Holdings Inc) заяви през октомври, че ще позволи на клиентите си да купуват, продават и държат биткойни и други виртуални монети, използвайки своите онлайн портфейли. Компанията също така ще разреши използването на криптовалути, за да се пазарува от 26 милиона търговци в нейната мрежа от тази година.

Мъск допълнително стимулира пазара със съобщението си в понеделник, водейки до близо 20% скок на цената на биткойн.

Колко стабилен е биткойн като валута

Исторически погледнато, изключително малко. Това го прави много привлекателен за спекулантите, но по-малко надежден като начин на плащане.

През 2013 г. например биткойн започна от ниво около 13 долара и скочи до над 1000 долара до декември. През 2017 г. цената скочи от около 1000 на около 20 000 долара. В началото на 2020 г. цената потъна под 4000 долара в един момент преди шеметния ръст до над 47 000 долара в понеделник.

Как се съхранява, търгува и използва

Биткойнът се държи във виртуални портфейли с уникални ключове. Транзакциите се извършват чрез изпращане на биткойн от един портфейл към уникален ключ, свързан с друг портфейл, в криптографски процес, който се проверява от компютри в мрежата на биткойн. Биткойн портфейлите могат да се съхраняват офлайн или онлайн на борси за криптовалути - места, където биткойн може да се купува и продава за традиционни валути или други виртуални монети.

Как се създава

Новите биткойни се генерират в процес, наречен "добив", който включва индивиди или групи, използващи големи компютърни мощности, за да решават сложни математически уравнения за изграждането и поддържането на блокчейна и печеленето на награди под формата на нови монети.

Биткойнът е проектиран да бъде "печатан" с фиксирано темпо, което означава, че "миньорите" трябва да се състезават помежду си, за да печелят монети. Броят на биткойните, създавани годишно, автоматично намалява с течение на времето и издаването им ще завърши с общо 21 милиона биткойна в обращение.

Колкото повече време минава, толкова повече време трябва да работят компютрите, за да добиват нови биткойни. В момента в обръщение са над 18 милиона биткойна.

Какво може да се случи в бъдеще

Криптовалутата, първоначално предназначена да подкопае традиционните финансови инструменти, измина дълъг път от корените си в контракултурата, като в момента финансови институции като хедж фондове и големи корпорации управляват пазара.

Някои експерти от бранша смятат, че Мъск и "Тесла" ще ускорят включването на биткойн в регулирания финансов поток.

Но ако историята на биткойн ни е научила на нещо, трябва да очакваме неочакваното.

Дневник