Корпорации, милиардери, хора на изкуството, спортисти, престъпници: заради данъчните предимства малкият Люксембург крие големи тайни според разследването OpenLux, публикувано от в. "Монд".

При това в страната действат близо 55 хил. офшорни компании, управляващи активи за 6 трлн. евро.

"Това е добре пазена тайна, постоянна загадка, въпрос, който не е разрешен от години: какво крие финансовият център в Люксембург? Какво бихме открили, ако отворим сейфа на тази малка държава, разположена в сърцето на Европейския съюз, изброена от много изследователи в 5-те най-добри данъчни убежища в света", пита в. "Монд" в публикация, представяща поетапно допълваното тази седмица разследване заедно с медийни партньори, продължило повече от година.

Голяма част от световното богатство се концентрира в Люксембург, с който са свързани 279 от над 2000 милиардери от списъка на "Форбс", но и 37 от 50-те най-богати френски семейства. Отвъд местоположението на страната, прекия достъп до институциите ѝ, добрите за бизнеса финансови регулации и политическата стабилност причината е една - данъци и дискретност. Политиките в тези области са от времето на премиера Жан-Клод Юнкер, който след 16-годишна власт до 2013 г. оглави Европейската комисия.

Създадени от милиардери, международни компании, спортисти, творци, високопоставени политици и кралски семейства, фантомните компании са знак за привлекателността на Люксембург за богатството. "Като магнит" - на територия 2586 кв. км Тайгър Уудс и Кристиано Роналдо могат да си хортуват с Шакира и краля на Бахрейн. От компанията за луксозни стоки до фармацевтичната "Пфайзер" и гиганта в онлайн търговията "Амазон" отвориха финансови филиали. Заможните семейства все повече инвестират в недвижими имоти там.

Политически следи

По-изненадващо е, че средства, за които се подозира връзка с престъпна дейност и с разследвани за нея хора, са били укрити в Люксембург. Там имат активи компании, свързани с италианската мафия ндрангета и руския подземен свят. Крайнодясната италианска "Лига" държи там таен фонд. Близки до венецуелския режим са "изпрали" там постъпления от спорни държавни поръчки.

Бенефициери на общо 124 хил. компании с действителните им собственици и общо 3.3 млн. административни акта са включени в документите, публикувани наскоро, но достъпни само на сайта на търговския регистър на Люксембург. Заедно с "Монд" за получаване на цялостен достъп за анализ работят "Зюддойче цайтунг", "Соар" и още организации като консорциума OCCRP, чийто български партньор е "Бивол".

Данните обрисуват Люксембург като истински офшорен център на половината път между Лондон и Британските Вирджински острови. Почти 90% от "компаниите" му се контролират от хора, които не са от Люксембург. Сред 157-те националности най-голям е списъкът с французите - те държат 17 хил. компании. С Люксембург могат да се свържат замък близо до Париж, собственост на саудитски принц, лозя в Прованс на Анджелина Джоли и Брад Пит, безкраен списък с вили на Ривиерата, добре обзаведени парижки апартаменти, активи на "Ив Роше", "Шанел" или "Декатлон". "Сякаш Люксембург притежава малки парчета Франция."

Ивици земя в Берлин и Лондон

Също така чрез Люксембург обаче инвестиционни фондове си купуват цели ивици земя в градове като Берлин или Лондон и в резултат цените на недвижимите имоти скачат, без собствениците да могат да бъдат разпознати или да плащат данъци. В списъка с притежания са освен недвижими имоти, яхти, хеликоптери, частни самолети и дори права за произведения на изкуството. "Накратко, списъкът е безкраен."

При тези мащаби Люксембург изглежда слабо подготвен за ефективен контрол на потоците - възможностите му за услуги са по-съобразени с размерите на страната. Търговският регистър има само 58 служители, които прилагат законовото задължение да се декларират действителните собственици на над 100 хил. организации. Комисията за надзор на финансовия сектор (CSSF) има само 900 служители, въпреки че финансовият сектор представлява една четвърт от икономиката на страната.

Разбира се, Люксембург не е единствен в надпреварата за най-ниска данъчна сметка. За пръв път обаче разследване изчерпателно документира явление чрез анализ на микроикономическата структура на една държава. Това става възможно благодарение на евродиректива от 2018 г., наложила създаване на публични регистри на реалните собственици във всички членки заради десетилетие на финансови скандали. Сега Люксембург - сред първите, приложили директивата - плаща цената на прозрачността.

Дневник