VOC 202012/01, вариант на SARS-CoV-2, открит за пръв път във Великобритания през септември миналата година и разпространил се по света, вероятно увеличава с 35% риска от смърт спрямо предишните известни варианти на коронавируса.

Това твърдят група британски учени в публикация в платформата medRxiv, която тепърва трябва да се прегледа и провери или опровергае от техни колеги. Авторите не посочват на кои причини може да се дължи тази повишена смъртност и допълват, че според тях вариантът води и до по-тежки форми на заболяването.

Досега се знаеше, че той значително по-лесно се предава на околните, но нямаше заключения как се отразява на тежестта на заболяването COVID-19.

Изследователите са проследили здравните досиета на около 1 милион души, тествани за COVID-19 между ноември и януари извън медицински центрове, включително около 3 хиляди, които са починали от заболяването. След като са взети предвид набор от фактори като възраст, пол, етнически произход, социален статус, дали живеят в дом за възрастни, от кое селище са и датата на тестването, крайният резултат е около 35% по-висок риск от смърт заради новия вариант на коронавируса.

При "стария" вариант сред мъжете на възраст 55-59 години около 1 на 180 е починал след заразяване. При новия този дял става 1 на 140, обяснява Никълъс Дейвис от London School of Tropical Medicine & Hygiene, който е един от авторите. Според екипа му под 54 години абсолютният риск остава нисък.

При жените на възраст 70-84 години рискът в рамките на 28 дни след заразяването с първоначалния вариант е бил 2.9%, а с новия се е увеличил на 3.7%. При още по-възрастните (над 85 години) този показател се променя от 12.8% на 16.8%.

За мъжете смъртността е станала от 4.7% на 6.1% в групата 70-84 години и от 17.1 на 21.7% при тези над 85 години.

Изследователите не разполагат с данни от диагностицираните в болници или от заразените, които никога не са били тествани. Поради това Дейвис и екипът му са използвали по-широк набор от данни и твърдят, че "изглежда, увеличаването на смъртността може да е доста над 35%".

Използвана база е около 47% от всички тестове извън здравни заведения и 7% от всички смъртни случаи от COVID-19 в Англия между 1 септември 2020 г. и 22 януари 2021 г. Всички приложени тестове са можели да разграничат британския вариант.

Дневник