Напрежението около председателя на организационния комитет на игрите в Токио Йоширо Мори се увеличава. Наскоро той се озова в центъра на сексистки скандал, посочвайки, че жените говорят прекалено много на заседанията на управителния съвет, като от Международния олимпийски комитет (МОК) определиха думите му за "абсолютно неприемливи".

"Като водач на олимпийското движение ние сме ангажирани с мисията да насърчаваме и подкрепяме присъствието на жените в спорта на всички нива и във всички структури, както е посочено в Олимпийската харта", гласи част от изявлението на МОК.

Думите на Мори бяха цитирани от вестник "Асахи Шимбун". "Жените много обичат да се съревновават. Когато една от тях вдигне ръка, останалите вероятно смятат, че също трябва да кажат нещо. И тогава всички казват по нещо", е заявил Мори.

Впоследствие бившият министър-председател на Япония се извини за думите си и се опита да се защити, което му донесе още критики. Мори увери, че няма намерение да напуска поста въпреки натиска.

Заради отзвука организационният комитет на игрите в Токио ще свика извънредно заседание в петък, за да обсъди случая. В момента в съвета от 24-ма членове жените са само пет, въпреки че през 2019 г. Мори си постави за цел броят им да е 40%.

След изказването му около 440 доброволци напуснаха, а организаторите са получили над 5500 жалби.

Дневник