След като месеци наред смазваше исторически протести, беларуският президент обеща да обяви тази седмица реформа на авторитарния си режим по време на "народно събрание". Критиците му смятат това за прах в очите.

Александър Лукашенко, който е на власт от 1994 г., е изправен пред масови протести заради спорното си преизбиране през август 2020 г. Той обаче не направи никакви отстъпки и дори се яви пред протестиращите с калашников в ръка, зад стена от въоръжени полицаи. Главните му опоненти са в изгнание или в затвора. Хиляди демонстранти са арестувани, ранени или дори изтезавани според свидетелства пред редица НПО и медии, включително "Франс прес". Така че гласът на протестното движение до голяма степен е заглушен.

В този контекст 66-годишният Лукашенко свиква в четвъртък и петък "Панбеларуско народно събрание", конгрес от 2700 кадри на режима. Там не членува никой представител на опозицията, както е и в парламента.

На този форум силният човек в Беларус обещава най-после да представи подробно конституционната реформа, за която се изказва мъгляво от месеци. "Предвиждам да дам подробности за приемането на (реформата на) конституцията и графика за него по време на Народното събрание" на 11 и 12 февруари, обеща Лукашенко през ноември. С течение на месеците той спомена ограничаването на някои правомощия, евентуални предсрочни президентски избори и дори свое напускане.

Живеещият в Русия беларуски експерт Дмитрий Болкунец обаче не очаква никаква реформа по същество. "Много съм скептичен (за евентуални съобщения), защото Лукашенко се вижда само в една роля, тази на президент на страната", каза той и предрече, че целта ще е преди всичко да се покажат "2700 верни привърженици, които дълги минути го аплодират на крака".

През последните дни делегатите неуморно хвалеха институцията си в държавните медии, но така и не дадоха подробности за дневния ред. Олга Керч например приветства един от "най-важните за демокрацията" в Беларус моменти, в който ще се организира "стратегията за развитие през следващите пет години". Деканът на филологическия факултет на държавния университет в Минск Едуард Шибун хвали форума, който ще даде "цивилизована обществена дискусия, без обвинения или заплахи".

Цитираните в официалната страница на Събранието в "Телеграм" не споменават продължаващите от месеци протести и репресии. Режимът пък смята, че протестите са неуспешен опит за подбудена от Запада революция, която цели да отслаби традиционния съюзник на Минск Русия.

"Театър"

Въпреки редовно обтегнатите отношения с беларуския си колега Владимир Путин даде цялата си подкрепа на беларуския режим и дори изрази готовност да изпрати военни сили в негова помощ, докато ЕС налагаше санкции.

Затова критиците на режима не очакват нищо от това Народно събрание, каза съперничката на Александър Лукашенко на президентските избори през август Светлана Цихановска, която обедини зад себе си неочаквано в масовостта си протестно движение. "Делегатите са грижливо подбрани, това не са делегати на народа", каза тя за АФП във Вилнюс, където беше принудена да замине в изгнание малко след президентските избори. "Това (събрание) няма никакво значение за беларусите", смята 38-годишната преподавателка по английски, която се впусна в политиката, за да замести съпруга си - популярен видеоблогър, който беше хвърлен в затвора през пролетта на миналата година.

34-годишната родена в Беларус режисьорка Влада Сенкова, която срещнахме на опозиционна демонстрация във Варшава в неделя, не си прави никакви илюзии. "Това е фалш, театър. След това събрание беларусите ще имат още по-малко права отпреди", каза тя. /БТА

Дневник