Действията на Русия с политическа цел срещу Алексей Навални са перверзия със справедливостта. Жертвата на нападение с цел убийство е преследвана, а нападателите са на свобода. Това заяви днес генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на пресконференция с украинския премиер Денис Шмигал.

Решително осъждам произволното задържане на граждани и журналисти в Русия, както и употребата на сила срещу тях, добави Столтенберг. Руските служби за сигурност се опитват да заглушат демократичните гласове и да потиснат основните свободи, посочи той.

Столтенберг отбеляза, че Черно море е стратегически важно за НАТО и в района не трябва да има надмощие на една държава - Русия. По неговите думи е необходимо свободно корабоплаване, а същевременно в района се наблюдава струпване на руски военни сили. Той отново призова Русия да се изтегли от Украйна и да спре подкрепата си за отцепниците. Надяваме се на мирно решение, посочи Столтенберг.

Той съобщи, че на предстоящата среща на държавните и правителствените ръководители на страните от НАТО в Брюксел тази година ще бъде обсъдено разширяването на пакта. Вратите на алианса остават отворени, посочи генералният секретар.

Шмигал определи присъединяването на Украйна към НАТО като основна краткосрочна цел. Той съобщи, че през септември се очаква украински бойци да участват в съвместно учение с НАТО край Одеса. Украинският премиер отбеляза, че страната му строи две военноморски бази - в Черно и в Азовско море./БТА