Седмици след като недостигът на ваксини в Европейския съюз се очерта като едно от големите предизвикателства пред блока, Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) одобри ваксината на "Астра Зенека" и Оксфордския университет. При това въпреки липсата на достатъчно данни за хора над 65-годишна възраст ЕМА не постави горна възрастова граница кой може да използва ваксината, защото няма данни и че тя е вредна за тази група.

Водещите европейски държави не се съгласиха с това въпреки недоволството и в столиците им, и в Брюксел от бавното ваксиниране. За Великобритания обаче в данните няма никакъв проблем - аргументът ѝ е, че няма доказателства за липсата на ефективност, напротив, нови и нови данни пристигат от клиничните изпитания и те сочат обратното.

Съмнения бяха изразени и в България, но в страната, където ваксинирането тече най-бавно в съюза, забрана не е въведена към момента на тази публикация. Здравният министър Костадин Ангелов потвърди и във вторник (9 февруари), че решението на ваксинационния щаб е категорично, че тук ваксината ще бъде поставяна и на над 55, и над 65 годишни. "Това са препоръките на европейските експерти от ЕМА. Всичко останало е плод на различен тип решения, което не почива на медицински факти и резултати", каза той, цитиран от БНТ. Преди време Ангелов обясни, че през февруари българите ще могат да избират между трите ваксини, но засега няма потвърждение кога и как ще е възможно.

Кои държави в Европа са взели решението да ограничат или да не препоръчат използването на тази ваксина при възрастните?

Над 65 години

Първа реагира Германия. Още ден преди решението на европейския регулатор Берлин препоръча ваксината да се употребява само от хора между 18 и 64-годишна възраст. Това последва публикация във в. "Ханделсблат", според която ваксината не е особено ефективна за хора над 64 г.

Във Франция ваксината също ще е за хора на възраст до 65 години. Всички между 50 и 65 г. ще я получават приоритетно, ако имат здравни проблеми или са медицински персонал.

Австрия и Белгия също препоръча ваксината да не се поставя на по-възрастни. Ирландия съобщи миналата седмица, че също не планира употребата ѝ за хора над 65 г.

Дания препоръча да се изчака с данните, преди да бъде поставяна на по-възрастни. Макар "Астра Зенека" да е британско-шведска компания, решението на Стокхолм бе да се изчака с ваксинирането с този препарат на тази група пациенти, докато данните за ефективността на продукта в нея не постъпят, вероятно "късно през пролетта".

Към списъка се присъедини и Португалия, макар и с уговорки. Здравното ѝ министерство не забрани такава употреба, но обясни, че е за "предпочитане" тя да се избягва. От друга страна, ако само дози от британско-шведския продукт са достъпни, не бива да се отлага ваксинацията на човек на 65-годишна възраст.

Португалският случай вероятно е свързан с тежката ситуация, в която се намира страната с 10 млн. души население. Тя е сред най-тежко засегнатите от последната вълна; регистрирани са 765 414 случая, от които 14 хил. смъртни. Същевременно до момента са доставени едва 390 хил. дози от продукта на "Пфайзер"/"Бионтех" и 19 200 от този на "Модерна", а първите пратки от ваксината на "Астра Зенека" и "Оксфорд" започнаха да пристигат в неделя - 42 хил. дози.

Други ограничения

В някои държави ограниченията са различни. Италия препоръча ваксината да не се използва от хора на възраст над 55 години. Същото решение взе и Испания, няколко дни след като Мадрид категорично отхвърли варианта за поставянето ѝ на над 65-годишни. Изборът на тази за по-малка възраст от 55 години е свързан със становището на ЕМА, че е фектът ѝ над нея е неизвестен.

Полша препоръчва продукта на "Астра Зенека" само за хора на възраст между 18 и 60 години.

С това изключение равносметката е, че повечето държави, които не са ограничили употребата на ваксината на "Астра Зенека", са в Източна Европа.

Извън ЕС

Европейски държави извън ЕС също взеха мерки. Норвегия обяви, че ваксината ще се поставя само на хора под 65 г. Водещият здравен институт на страната се аргументира с твърде малкото участници над тази възраст в клиничните изпитания и с нуждата от още документация. Това решение взе и в Исландия. В Швейцария ваксината не е одобрена.

Какво казва Великобритания

Обединеното кралство одобри ваксината, два от заводите за чието производство са на негова територия.

По принцип "Астра Зенека" винаги е отхвърляла твърдението за по-ниска ефективност във възрастовите групи над 65 години. Това бе така, още когато Световната здравна организация поиска още данни от клинични изпитания и се повтори и след публикацията на "Ханделсблат". Компанията обръща внимание, че тестовете са започнали основно за възрастови групи над 55 години, за да обхванат медицински работници и "хора на първа линия", а по-възрастните са включени по-късно. За съмненията допринесе и грешка на компанията при изпитанията с хора над 55 години.

В петък работна група за ваксините срещу коронавирус към британската комисия за лекарствата съобщи, че нови данни от клиничните изпитания, получени за ваксината, сочат, че тя е ефективна и за хората над 65 годишна възраст. "Ройтерс" цитира Мунир Пирмохамед, председател на същата работна група, според когото броят на участвалите над тази възраст в изпитанията действително е бил малък при одобряването на ваксината, но "няма доказателства, че при хората над 65 няма признаци на ефикасност".

Пирмохамед обяснява, че от регулаторното одобрение насетне все повече хора се включват в изпитанията и пристигат нови данни, които показват, че силен имунен отговор се формира и при възрастните и че най-важното е, че и двете ваксини (на "Астра Зенека" и на "Пфайзер") предотвратяват тежките форми на COVID-19 и смъртните случаи. Междувременно в петък Оксфордският университет съобщи, че ефективността на ваксината спрямо "британския вариант" е сходна с тази спрямо предишните.

Дневник