Двете враждуващи палестински фракции съгласуваха стъпки, които би трябвало да гарантират, че насрочени за пролетта и лятото общи парламентарни и президентски избори този път действително ще се състоят.

Палестински избори - общи за Западния бряг, Газа и Източен Ерусалим - не е имало от 2006 г. От средата на по-миналото десетилетие "Хамас" управлява ивицата Газа, а "Фатах", която доминира на Западния бряг, се ръководи от Махмуд Абас, президента на Палестинската власт, за когото експерти се пошегуваха, че през януари е започнал 17-ата година от четиригодишния си мандат.

Преди няколко месеца обаче бе постигната договореност за избори - парламентарните на 22 май, а президентските на 31 юли.

Съмнения

Анализатори неведнъж са поставяли под въпрос поредното твърдение, че ще се състоят палестински избори. "Ройтерс" цитира палестински наблюдатели, според които Абас просто се опитва да спечели благоразположението на американския президент Джо Байдън, след като отношенията с палестинците бяха обтегнати по време на предшественика му Доналд Тръмп. За 85-годишния Абас е предизвикателство и опитът да бъде свален от ръководството на "Фатах", който той твърди, че се ръководи от Обединените арабски емирства.

На среща в Кайро, където "Хамас" и "Фатах" обсъдиха вота, обаче бе прието съвместно изявление с конкретни стъпки, които би трябвало да подпомогнат изборите:

- "изборен съд" с магистрати от Западния бряг, Газа и Източен Ерусалим ще се създаде и ще се задейства при всякакви случаи на оспорване на резултатите;

- местата за гласуване ще се пазят от полиция от двете фракции (съответно "Хамас" в Газа и "Фатах" в Западния бряг), без намеса на служби за сигурност;

- ще бъдат освободени задържани по политически причини в Западния бряг и газа;

- няма да има ограничения в кампаниите.

Повечето организации, участвали в срещата в Кайро (общо 14 с "Хамас" и "Фатах"), подкрепят графика за изборите. Изключение бе организацията "Ислямски джихад" - подкрепяна от Иран групировка, която отхвърля подписаните до момента споразумения с Израел и която първо прие вота, а после се отказа да участва, както и през 1996 и 2006 г.

"Фатах" е най-голямата партия в Организацията за освобождение на Палестина, а "Хамас" бе създадена като разклонение на Мюсюлманските братя. Ислямистката формация спечели изборите през 2006 г. и получи най-много места в на практика неработещия палестински парламент - оттогава двете формации са в състояние на остро противопоставяне.

Дневник