Ваксинираните с всички необходими дози медикамент срещу коронавируса може да не остават под карантина, ако са били контактни лица на заболял - стига да са безсимптомни. Това са новите препоръки на американския Център за контрол и превенция на болестите (CDC).

Институцията посочва, че е доказано, че ваксините предотвратяват симптоматичните случаи на COVID-19. Смята се, че при тях рискът от предаване на заболяването е по-голям, отколкото при асимптоматичните.

"Индивидуалните и обществени ползи от избягването на ненужната карантина могат да надвишат потенциалния, но неизвестен риск от предаване (сред ваксинираните лица)", смята CDC.

Агенцията е определила строги критерии за хора, които вече няма да се налага да се поставят под карантина след ваксинациите.

Хората, които изберат да не се изолират, трябва да го направят само ако са получили последната доза ваксина в рамките на предишните три месеца. Напълно ваксинираните лица, които не са под карантина, все пак ще трябва да се следят за симптоми в продължение на 14 дни след контакта със заразен.

Двудозовите ваксини от Pfizer Inc и Moderna Inc са разрешени за спешна употреба в САЩ. Johnson & Johnson подадоха молба за разрешение на САЩ за еднократната си доза миналата седмица.

Дневник