Беларуският президент Александър Лукашенко обяви референдум догодина за ограничение на конституционните си правомощия, след като новият основен закон се изготви до края на тази година, предават руски и беларуски медии.

Той също така постави две условия, за да си тръгне от властта - да има стабилност "без протести" и "нито един косъм" да не падне от главата привържениците му.

Тези коментари, направени на "народно събрание", започнало днес, незабавно бяха осъдени от противниците му, които виждат в тези маневри поредното средство да легитимира властта си след грубото овладяване на протестите и погрома над опозицията от август миналата година насетне.

Масови протести обхванаха страната, след като властите обявиха преизбирането му с 80% от гласовете, а основният му опонент Святлана Цихановска на практика бе заставена да напусне страната. Тя обикаля европейските столици в търсене на подкрепа за съпротивата срещу Лукашенко и правителства като германското открито обсъждат от тази седмица начини за промяна в страната.

"Ще преразпределим правомощия, радикално ще преразпределим," каза Лукашенко и обясни, че власт като неговата е "твърде тежка" за един отделен човек - ако например друг завземе властта, би имал толкова права, че би могъл да покани чужди войски. С тези твърдения той защити и поведението на силите на реда срещу протестиращите. "Извинете, какво (друго) очаквате от мен (да направя)?"

"Лукашенко опитва да легитимира властта си"

Лукашенко настоя, че за да подаде оставка, "в страната (трябва да има) мир, ред, никакви протести" и мнението да се изказва "в рамките на закона". Освен "главното условие" има и второ - при идване на нова власт "нито един косъм от вас - поддръжниците на сегашния президент - да не може да падне". Той също така обяви страната си за "спасена" от "блицкрига", воден по думите му от опозицията.

ЕС и САЩ санкционираха Лукашенко, а Европарламентът обяви, че вече не го признава за президент на страната след изтичане на мандата му през есента. Президентът използва събранието, за да благодари на Русия и да каже, че "докато ние и Русия стоим едни до други, никой няма да ни постави на колене".

Президентът, който е на власт над четвърт век, "събира верните си привърженици", за да се опитва да "легитимира узурпацията в очите на народа," каза съветникът на Цихановска Франак Вячорка. "Защото Лукашенко разбира, че е загубил подкрепата на народа и се е вкопчил във властта с всички средства."

За "Ройтерс" политическият анализатор Артьом Шрайбман казва, че кризата не е приключила за 66-годишния президент, тъй като протестите, макар и по-рехави, продължават. "Недоволството от властта не е изчезнало."

Дневник