Десетки бивши републикански държавни служители, недоволни от нежеланието на партията да се противопостави на бившия президент Доналд Тръмп и опитите му да подкопае американската демокрация, водят преговори за сформиране на дясноцентристка отцепническа, съобщиха пред "Ройтерс" четирима участници в дискусиите.

В първите разговори са се включили бивши служители в републиканските администрации на Роналд Рейгън, Джордж Х.В. Буш, Джордж Буш и Тръмп, бивши републикански посланици и републикански стратези, казват участниците.

Повече от 120 от тях са говорили в "Зуум" миналия петък, за да обсъдят отцепилата се група, чиято платформа ще е посветена на "принципния консерватизъм", включително спазването на Конституцията и върховенството на закона - идеите, които според тях Тръмп е подкопал.

Планът ще бъде да се кандидатират в някои избори, но също така да се подкрепят десноцентристки кандидати в други, независимо дали са републиканци, независими или демократи, казват участниците.

Еван Макмълин, който беше главен политически директор на републиканската група в Конгреса и се кандидатира като независим на президентските избори през 2016 г., заяви пред "Ройтерс", че е бил домакин на разговора. Трима други потвърдиха пред "Ройтерс" за инициативата, но помолиха да не бъдат идентифицирани.

Сред участниците в срещата са били Джон Митник, главен съветник на Министерството на вътрешната сигурност при Тръмп; бившият републикански конгресмен Чарли Дент; Елизабет Нойман, заместник-началник на кабинета в Департамента за вътрешна сигурност при Тръмп; и Майлс Тейлър, друг бивш служител на Тръмп за вътрешната сигурност.

Преговорите показват широкия вътрешнопартиен разрив, причинен от лъжливите твърдения на Тръмп за измама на изборите и заради смъртоносната атака срещу Капитолия на 6 януари. Повечето републиканци остават яростно лоялни към бившия президент, но други търсят нова посока за партията.

Дневник