На 12 февруари в множество азиатски страни се отбелязва настъпването на новата година по китайския календар, съобщи ТАСС.

Тази година е под знака на Белия метален вол. Китайската или лунната нова година се отбелязва в първия ден от първия месец по китайския лунно-слънчев календар - древна система за изчисляване на времето в Китай от епохата на династията Хан (206 г. пр.н.е. - 220 г.). В григорианския календар новата година настъпва в дните между 21 януари и 21 февруари.

В основата на китайския календар е 12-годишният зодиакален цикъл, както и древнокитайската философска идея за съществуването на пет елемента и съответстващите им цветове - дърво, огън, земя, метал, вода.

Всяка година символично животно се съотнася с определен елемент и цвят. Една стихия (цвят) действа в продължение на две години - през първата година е в сила активната енергия Ян, а през втората - пасивната Ин.

Настъпването на новата година е основно семеен празник. Всеки китаец по време на новогодишната ваканция се отправя към роднините си, като за много работещи това е единствената възможност да прекарат известно време у дома. В тези дни транспортната система на Китай работи на предела на възможностите си.

На празничната трапеза трябва да има множество блюда. Основното блюдо е прието да е риба, чието китайско название е съзвучно с йероглифа за изобилие, сервират се също варени оризови топки, новогодишни пирожки, пролетни рулца и пелмени, които символизират богатството и материалното благополучие.

Празничната вечеря обикновено започва, когато се съберат всички членове на семейството, а ако някой не успее да пристигне, на трапезата се поставят прибори за него.

Китайците отдават особено внимание на молитвите. Смята се, че в новогодишната нощ е важно добре да бъдат посрещнати спускащите се от небето богове. Жилищата се украсяват с червени фенери и изписани върху червена хартия благопожелания за новата година.

Дарик