Министерството на външните работи на Русия изхожда от позицията, че е готово да скъса отношенията с Европейския съюз, заяви външният министър Сергей Лавров.

Това стана в негов разговор с Владимир Соловьов, един от известните пропагандисти на Кремъл, публикуван и на сайта на министерството.

Соловьов го пита "Вървим ли към разрив с Евросъюза", на което Лавров отвръща:

"Изхождаме от това, че сме готови. В случай че още веднъж видим - както сме усещали неведнъж - че в някакви области се натрупват санкции, създаващи рискове за нашата икономика, включително в най-чувствителните сфери - да. Не искаме да се изолираме от световния живот, но трябва да сме готови за това. Искаш ли мир, готви се за война."

За подготовката на нови санкции на ЕС срещу Русия призова тази седмица Жозеп Борел пред Европейския парламент. След демонстративното изгонване на трима европейски дипломати от Русия, докато той беше на пресконференция с Лавров във външното министерство в Москва, върховен представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност каза, че на руски официални лица трябва да се наложат санкции заради нарушаване правата на човека.

Според агенция "Блумбърг" по санкциите вече се работи и на 10 февруари страните членки са обсъдили при закрити врата какво са предприемат и никой не е възразил срещу санкции.

Президентът Владимир Путин обсъди с ръководители на медии ситуацията, включително около Алексей Навални, след първата от 3 години визита на водещия дипломат на ЕС в Русия. Според Алексей Венедиктов, главен редактор на радио "Ехото на Москва", домакинът казал, че руските лекари не са открили никакви следи от отровни вещества в тялото на опозиционера. Путин помолил Еманюел Макрон да изпрати френските анализи, но му било отказано. Предложил руски лекари да отидат във Франция, но и това му било отказано. Третото предложение по думите му било френски специалисти да дойдат в Москва с резултатите и ако се открие нещо, да започне наказателно разследване. И то не успяло.

Още веднъж казвам, заявил Путин, нашите лаборатории нямат никакво потвърждение за отравяне с химически вещества.

Борел заяви тази седмица, че как ще продължат отношенията на ЕС с Русия ще се обсъжда на 22 февруари на заседание на Съвета на външните министри, а след това - на среща на лидерите на страните членки през март.

Дневник